Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By admin

BAJDENOVA OPERACIJA “TIGAR”: Amerika spremila plan za slučaj nuklearnog rata sa Rusijom!

Bela Kuća je oformila tim bezbednosnih eksperata čiji je zadatak da razrade planove za slučaj da predsednik Rusije Vladimir Putin “odluči da iskoristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje”.

Grupa koja nosi naziv “Tigar” takođe razmatra moguće odgovore ukoliko Rusija unutar NATO teritorije napadne konvoje sa naoružanjem za Ukrajinu, prenosi New York Times.

Tim koji se sastaje tri puta nedeljno, na tajnim zasedanjima će morati da razmotri eventualni odogovor u slučaju da Rusija rat proširi na susedne države kao što su Gruzija ili Moldavija. U tom slučaju, potrebno je i “pripremiti Evropu za izbegličke talase kakvi nisu viđeni decenijama”.

Prethodno je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg podvukao neophodnost priprema za eventualni sukob. On je po prvi put rekao kako bi upotreba oružja za masovno uništenje, čak i unutar granica Ukrajine, mogla da ima “strašne posledice” za stanovnike zemalja članica NATO.

Stoltenberg je govorio o strahu da bi hemijski ili radioaktivni oblak mogao da se proširi preko granica. Jedno od ključnih pitanja koje se preispituje jeste da li bi takva “kolateralna šteta” bila smatrana napadom na NATO članicu i da li bi zahtevala zajednički vojni odgovor.

Trenutni “Tigar” tim je formiran odlukom Bajdenovog nacionalnog savetnika za bezbednost Džejka Salivena, četiri dana nakon početka rata u Ukrajini.

Prethodni sastav tima je nekoliko meseci u tajnosti radio pripremajući vladu SADza slučaj ruskog napada na Ukrajinu i navodno je oodigrao ključnu ulogu u osmišljavanju sankcija koje su uvedene Rusiji, kao i rasporeda NATO snaga u državama i naoružavanju ukrajinske vojske.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / The White House

YOU MAY LIKE