Connect with us

Amerika

BAJDEN ZADOVOLJAN: Usvojen rekordan paket pomoći, evo šta treba da znate! (VIDEO)

Published

on

„Usvojeni plan pomoći stavlja nas na put pobede protiv virusa, pruža porodicama kojima je potrebno najviše, kao i malim preduzetnicima. Plan je istorijski i pomoći će da se prepolovi broj dece koja žive u siromaštvu“, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden pošto je Senat usvojio novčani paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa vredan 1,9 hiljada milijardi dolara.

Bajden je u obraćanju iz Bele kuće, ukazao da je kada je pre 45 dana preuzeo mandat, građanima obećao da je pomoć na putu.

„Danas smo napravili veliki korak ka tome. Hvala senatorima koji su postigli kompromis i podržali plan. Nije bilo lako i nije bilo lepo, ali je bilo preko potrebno“, rekao je američki predsednik.

Predlog zakona podržalo je 50 članova gornjeg doma američkog Kongresa – dok je protiv glasalo njih 49 i usvojen je nakon dvadeset sedmočasovne rasprave koju su obeležile odlaganja i prepirke.

Taj zakonski predlog ponovo će biti vraćen u Predstavnički dom na konačno odobrenje posle čega će biti dostavljeno na potpis predsedniku Bajdenu – i potom formalno postati zakon.

„Paket pomoći nas stavlja u poziciju da prevagnemo. Koristiće se i za prozivodnju i distribuciju vakcine. Očekujemo da će ih u maju biti dovoljno za sve građane. Više novca znači više vakcina – ali i više punktova za vakcinisanje. Direktne isplate novčane pomoći počeće do kraja meseca. 85 odsto američkih domaćinstava dobiće 1400 dolara po osobi. Biće napravljena ogromna razlika – obezbeđena je pomoć za 11 miliona nezaposlenih građana“, podvukao je Bajden u obraćanju iz predsedničke rezidencije.

„Teško je verovati da 24 miliona odraslih i 11 miliona dece, nemaju dovoljno hrane, da li ste to mogli da zamislite….. Građani u svojim vozilima satima čekaju na kutiju hrane, učestvovao sam u distribuciji, bio sam tamo“, istakao je Bajden.

Naveo je i da je, kada je bio izabran, obećao da će se vlada povući sa društvene mreže Tviter i posvetiti se tome da svako dobije priliku da se bori.

„Usvajanje plana će to i omogućiti. Zahvalan sam mnogim senatorima i kongresmenima. Ali sam zahvalan i građanima – bez čije pomoći se ovo ne bi dogodilo. Svako istraživanje javnog mnjenja ukazalo je da građani to žele“, podvukao je Bajden.

On se zahvalio Čaku Šumeru, lideru demokratske većine u Senatu, na zalaganju za usvajanje novčanog paketa pomoći tokom maratonske rasprave u gornjem domu Kongresa.

„Nikada nije dobro kladiti se na šanse protiv Amerike. Mi smo Amerika i bićemo najuspešnija ekonomija na svetu“, poručio je na kraju svog obraćanja iz Bele kuće američki predsednik Džozef Bajden.

Izgleda da se Džo ne snalazi na novoj poziciji tako dobro…

Posted by Serbian Times on Saturday, March 6, 2021

Sve što treba znati o novom paketu pomoći

Šta je to? Zakon o pomoći vrednoj 1,9 hiljada milijardi dolara za koju su demokrate rekle da će pomoći zemlji da pobedi koronavirus i obnovi ekonomiju. Republikanci kažu da je to skuplje nego što je potrebno. Ova mera usledila je nakon pet prethodnih zakona o virusu u ukupnom iznosu od oko četiri hiljade milijardi dolara koje je Kongres doneo od prošlog proleća.

Šta je najnovije? Senat je odobrio paket pomoći za pandemiju, suprotno stavu republikanske opozivije u subotu glasanjem 50:49.

Šta je sledeće? Senat je izvvršio nekoliko izmena zakona, koji je ranije usvojio Predstavnički dom. Sada se zakon vraća u Predstavnički odm na konačno usvajanje, koje bi moglo da se dogodi početkom sledeće nedelje.

Kako se bori protiv pandemije? Zakon predviđa oko 14 milijardi dolara za pomoć u bržoj distribuciji vakcina i bržem davanju vakcina. Takođe obezbeđuje 46 milijardi dolara za proširenje kapaciteta za testiranje na federalnom, državnom i lokalnom nivu, kao i poboljšanja u praćenju kontakata.

Šta dobijaju nezaposleni Amerikanci? Zakon predviđa proružavanje proširene naknade federalne vlade za nezaposlene do 6. septembra na 300 dolara nedeljno. Prvih 10.200 dolara naknada za nezaposlene bilo bi neoporezivo za domaćinstva sa prihodima manjim od 150.000 dolara godišnje.

Šta je sa zdravstvenom zaštitom? Predviđeno je obezbeđivanje 100 odsto subvencije za premiju za zdravstveno osiguranje COBRA (Kontinuirano zdravstveno osiguranje) do septembra, tako da otpušteni radnici mogu oda ostanu na planovima zdravstvenog osiguranja svojih poslodavaca. Takođe bi povećao subvencije za osiguranje kroz Zakon o pristupačnoj zaštiti do kraja 2022. godine.

Da subvencija podrazumeva direktne uplate građanima? Da, direktna uplata od 1.400 američkih dolara za jednog poreskog obveznika ili 2.800 američkih dolara za bračni par koji zajednički podnosi prijave, plus 1.400 američkih dolara po izdržavanom članu. Pojedinci koji zarađuju do 75.000 američkih dolara treba da dobiju pun iznos, kao i bračni parovi sa prihodima do 150.000 američkih dolara. Visina iznosa na čeku smanjuje se kako prihodirastu, sa oštrom graincom na od 80.000 dolara za pojedince i 160.000 za bračne parove.

Šta je sa školama? Zakonom se traži oko 130 milijardi dolara dodatne pomoći školama za decu i učenike od vrtića do 12. razreda. Novac bi se koristio za modifikovanje učionica kako bi se omogućilo veće društveno distanciranje, instaliranje ventilacionih sistema i kupovina lične zaštitne opreme. Novac bi takođe mogao da se koristi za povećanje zapošljavanja medicinskih sestara i savetnika i za obezbeđivanje letnjih škola.

Da li će preduzeća dobiti pomoć? Nudi se 25 milijardi dolara u novom programu namenjenom restoranima i barovima čije je poslovanje pogođeno zbog pandemije. Takođe je predviđe no 7,25 milijardi dolara za Program zaštite zarada i omogućava se da se više neprofitnih organizacija prijave za kredite koji su osimošljeni tako da pomognu zajmoprimcima da podmire svoje obaveze i operativne troškove.

Može li to pomoći iznajmljivačima i vlasnicima kuća? Obezbeđuje oko 30 milijardi dolara za pomoć u plaćanju stanarine i komunalija za domaćinstva sa niskim prihodima i ljude koji su nezaposleni, kao i za obezbeđivanje vaučera i druge podrške za ljude koji su bez krova nad glavom. Države i lokalne zajednice dobile bi dodatnih 10 milijardi dolara za vlasnike kuća koji se bore sa otplatom hipoteke zbog pandemije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Quicktake: Now

Advertisement