Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 12 months ago

By admin

BAJDEN UPOZORAVA: Putin se ne šali, moguć je nuklearni armagedon!

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je rizik od nuklearnog uništenja sveta na najvišem nivou od kubanske raketne krize 1962. godine, pošto ruski zvaničnici govore o mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, u trenutku kada beleže značajnije neuspehe u osmomesečnom ratu u Ukrajini, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin “momak koga prilično dobro poznaje” i da se ruski lider “ne šali kada govori o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog ili hemijskog oružja”, navodi britanska agencija.

On je naveo da se svet nije suočio sa “mogućnošću Armagedona još od Kenedija i kubanske raketne krize”. Američki predsednik je sugerisao da je Putinova pretnja stvarna “jer se njegova vojska, moglo bi se reći, pokazala znatno slabija od očekivanog”.

Zvaničnici u SAD mesecima upozoravaju na mogućnost da Rusija upotrebi oružje za masovno uništenje u Ukrajini, jer se suočava sa nizom strateških neuspeha na bojnom polju, a ove Bajdenove primedbe predstavljaju najsnažnija upozorenja koja je američka vlada do sada iznela o nuklearnim rizicima, navodi Rojters.

Istovremeno, američki zvaničnici su ove nedelje saopštili da nisu uočili nikakve promene u ruskim nuklearnim snagama koje bi zahtevale odgovor u stanju pripravnosti američkih nuklearnih snaga.

“Nismo videli nikakav razlog da prilagodimo sopstvene strateške nuklearne pozicije, niti imamo naznake da se Rusija sprema da u ovom trenutku upotrebi nuklearno oružje“, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

Stručnjaci smatraju da je tokom 13-dnevne kubanaske raketne krize 1962, koja je usledila nakon američkog otkrića o tajnom razmeštanju nuklearnog oružja Sovjetskog Saveza na Kubi, svet do sada bio najbliži nuklearnom uništenju, navodi Rojters.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television, Sky News

YOU MAY LIKE