Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

BAJDEN PROSLAVIO ‘ISTORIJSKU PROMENU’: Imenovana prva crnkinja u Vrhovnom sudu SAD! (FOTO)

Predsednik Džo Bajden u petak je proslavio potvrdu svoje kandidatkinje Ketandži Braun Džekson za prvu Afroamerikanku u Vrhovnom sudu.

Senat je potvrdio kandidaturu Džekson, sutkinje federalnog apelacionog suda, u četvrtak sa 53 glasa za i 47 protiv, što se smatra prekretnicom za SAD i političkom pobedom za Bajdena. Džekson će zameniti liberalnog sudiju Stivena Brajera, koji odlazi u penziju. Većinu u najvišem američkom sudu imaju konzervativne sudije, 6 naprema 3.

“Kada se budemo osvrtali na ovaj momenat, smatraćemo ga stvarnom promenom u američkoj istoriji”, rekao je Bajden na svečanosti, održanoj na južnom travnjaku Bele kuće.

Džekson se zahvalila Bajdenu i poručila da joj je “najveća čast” što je u Beloj kući posle potvrde. Obećala je da će donositi odluke nezavisno” bez straha ili ustupaka” i poštovati vladavinu prava.

“Uspeli smo – svi mi. Prešli smo dug put ka poboljšanju naše unije. U mojoj porodici, bila je potrebna samo jedna generacija da se od segregacije dođe do Vrhovnog suda”, poručila je Džekson i dodala da je reč o trenutku na koji može da bude ponosna cela zemlja.

Svečanost je organizovana na otvorenom, delom i zbog kovid mera, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki, s obzirom na to da raste broj zaraženih u američkoj prestonici i njenoj okolini, dok je inficiran i veliki broj zvaničnika u Bajdenovom užem krugu.

Među njima su i Nensi Pelosi, predsedavajuća Predstavničkog doma i sekretarka za ekonomiju Đina Rajmondo.

Kada Džekson položi zakletvu na kraju aktuelnog mandata suda – obično krajem juna – biće 116. sudija najviše sudske instance u SAD. Do sada, svi su bili belci osim troje, među kojima su i aktuelni članovi Vrhovnog suda – afroamerički sudija Klarens Tomas i sutkinja Sonja Sotomajor koja je hispanka.

Potpredsednica SAD Kamala Haris, prva Afromaerikanka na tom položaju, rekla je na ceremoniji u petak da će posle potvrde Džekson, prvi put u sudu zajedno služiti četiri žene.

Događaju u Beloj kući su između ostalog prisustvovali članovi porodice Ketandži Braun Džekson, senatori koji su glasali za njenu potvrdu, lideri u Predstavničkom domu i aktivisti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Twitter @POTUS

YOU MAY LIKE