Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

BAJDEN PROGLASIO VANREDNO STANJE: Kaliforniju pogodila nova snažna oluja, prete velike poplave!

Nova oluja, praćena pljuskovima, grmljavinom i jakim vjetrom, zahvatila je u petak Kaliforniju, gdje je poremećen saobraćaj i povećana prijetnja od poplava. U sjevernom dijelu te američke države su naložene evakuacije nakon što su nabujale rijeke i potoci, te preplavljeno nekoliko velikih autoputeva.

U okrugu Santa Kruz, nabujali potok razorio je dio glavne ulice u gradu Sokvel sa 10.000 stanovnika, gdje je izolovano nekoliko četvrti. U zalivu San Franciska, zbog poplava je blokirano nekoliko velikih autoputeva.

Pripadnici hitnih službi u okrugu San Luis Obispo nadziru nasipe i nabujale rijeke, nakon bujične kiše. U nekim djelovima tog područja već je palo 13 centimetara kiše, dok bi u pojedinim oblastima između Los Anđelesa i San Franciska moglo da padne i trostruko više.

Takozvana oluja atmosferske rijeke – koja je donijela vlažan tropski vazduh preko Tihog okeana iz područja blizu Havaja – dovela je do topljenja velike količine snijega u nižim djelovima kalifornijskih planina, koji je u tom području pao tokom prethodnih oluja.

PROČITAJTE VIŠE:

Predsjednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje u Kaliforniji, i naložio da joj se uputi federalna pomoć. Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje u 21. okrugu, što je prethodno uradio za 13 okruga.

Ranije su izdata upozorenja na evakuaciju stanovnika više zajednicu u podnožju brda i planina, u kojima postoji rizik od poplava i klizišta. Takođe je naređena evakuacija malog broja stanovnika centralne obale.

Meteorolozi upozoravaju da bi saobraćaj u planinskom području mogao da bude otežan ili nemoguć tokom najnovije oluje, 10. slične koja je pogodila Kaliforniju. Očekuje se da će tokom narednih nekoliko dana pasti više od dva metra snijega u višim planinskim područjima.

Za narednu nedelju se prognozira još jedna oluja. U Sijeri i drugim planinskim vijencima već je palo toliko snijega da stanovnici i dalje pokušavaju da ga raščiste.

U planinanama San Bernandino, istočno od Los Aneđelesa, su u mećavi krajem februara srušeni krovovi kuća, zatrpani automobili i blokirani putevi.

Pripadnici hitnih službi su ove nedelje počeli da u tom području isporučuju lijekove stanovnicima koji i dalje ne mogu da napuste svoje domove.

POVEZANE TEME:

STIŽE LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Ovo je sve što treba da znate o pomeranju satova u Americi!

PROCVAT MEDICINSKOG TURIZMA: Amerikanci sve češće putuju zbog zdravstvenih usluga!

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI POPISA: Čak 37,9 miliona Amerikanaca živi u siromaštvu!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE