Chicago
37°
Cloudy
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 13mph NNW
Humidity: 47%
Pressure: 30.3"Hg
UV index: 3
ThuFriSat
50/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 7 months ago

By admin

BAJDEN PONIŠTIO TRAMPOV ZAKON: Evo šta to znači za imigrante u SAD!

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena predstavila je svoju finalnu verziju „Public Charge Rule„ pravila za podnosioce zahteva za zelenu kartu i vize, u okviru višegodišnjeg napora da se poništi odluka iz Trampove ere koju su zagovornici imigrantskih i građanskih prava naveliko osuđivali kao diskriminatorni.

Konačno pravilo, koje bi trebalo da stupi na snagu 23. decembra 2022., formalizuje dugogodišnje smernice u okviru Ministarstva za unutrašnju bezbednost (DHS) koje regulišu da li će podnosilac zahteva za zelenu kartu ili određene vize „verovatno u bilo kom trenutku postati javni trošak.”

U tom uputstvu, koje je na snazi od 1999. godine, Public Charge definiše kao nekoga čija egzistencija zavisi od države, što je dokazano bilo upotrebom javne novčane pomoći za dopunu prihoda podnosioca imigracionog zahteva.

Objavljivanje konačnog pravila od strane Bajdenove administracije označava još jednu fazu višegodišnje pravne bitke oko ove kontroverzne odluke.

Trampovo pravilo je okakšavalo Valdi uskraćivanje zelenih karti imigrantima za koje se utvrdi da će „verovatno“ koristiti javne beneficije u budućnosti, dajući široko ovlašćenje Vladi da uskrati imigrantima vize na osnovu bogatstva, obrazovanja, veštine govora engleskog jezika i mnogih drugih faktora.

Pošto je sudski spor prošao kroz sudove širom zemlje, predsednik Džo Bajden je u martu 2021. povukao pravilo iz Trampove ere, odbio je da brani Public Charge pravilo iz 2019. na sudu, a zatim je predložio novo pravilo u februaru 2022. koje sadrži privremene smernice iz 1999. koje su imigracioni službenici koristili pre objavljivanja pravila iz 2019.

Konačno pravilo vratiće DHS „na istorijsko razumevanje pojma ‘Public Charge’ i pojedinci neće biti kažnjeni zbog pristupa zdravstvenim beneficijama i drugim dodatnim vladinim uslugama koje su im dostupne“, rekao je sekretar DHS Alehandro Majorkas.

Prema DHS-u, pravilo objavljeno ove nedelje pojašnjava da će DHS koristiti sledeće kriterijume da utvrdi da li je neko verovatno postati javna optužba:

Zagovornici imigracije pohvalili su administrativnu finalizaciju pravila, koje pojašnjava i pojednostavljuje smernice iznete u memorandumu iz 1999.

„Trampovo pravilo uticalo je na stotine hiljada imigranata – vrednih ljudi koji su samo želeli da dođu u Sjedinjene Države putem legalnih puteva koji su im dostupni. Ova politika je radila na sistematskom razdvajanju porodica i za nju nema mesta u Americi, naciji izgrađenoj na leđima imigranata“, rekao je suosnivač i izvršni direktor Boundlessa Sjao Vang.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Boundless
Foto: Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)