Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 7 months ago

By admin

BAJDEN OŠTRO O TRAMPU: On i MAGA republikanci su ekstremisti i pretnja za Ameriku! (VIDEO)

Američki predsednik Džo Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao pretnju Ustavu, koji nameravaju da – kako je rekao – unište američku demokratiju.

Taj stav predsednik Bajden izneo je u govoru koji su zvaničnici Bele kuće označili pojmom – borba za dušu nacije.

Bajden se javnosti obratio u udarnom televizijskom terminu ispred Doma nezavisnosti (Independence Hall), zdanja u kom su Očevi nacije vodili debate i usvojili i Deklaraciju nezavisnosti i američki Ustav.

“Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju“, poručio je Bajden – optuživši Trampa i njegove pristalice da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu – ovo nismo mi. MAGA republikanci (slogan kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa “Učinimo Ameriku ponovo velikom”, prim nov) nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju“ , istakao je Bajden uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrili demokratije.

„Istorija nam pokazuje da je slepa lojalnost jednom lideru pogubna za demokratiju. Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci”, poručio je između ostalog Bajden u Filadelfiji.

Prema njegovim rečima, oni ne žive pod svetlom istine, već u senci laži, dodavši da su u trenucima njegovog obraćanja jednakost i demokratija pod napadom.

„Želim da budem veoma jasan – nije svaki republikanac MAGA republikanac. Ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Verujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Prema mom mišljenju – reći ću ono što je tačno: MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne veruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora”, rekao je američki predsednik.

Naglasio je da će se boriti za demokratiju do poslednjeg daha i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

“Učestalo čujemo da je nasilje prihvatljivo političko sredstvo u ovoj zemlji. Nije i nikada ne može biti. Jasno želim da istaknem: u Americi nema mesta političkom nasilju. I tačka. Nikada”, naglasio je američki predsednik u obraćanju.

Glasanje i polarizovano društvo

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima političke polarizacije američkog društva.

Bajden je u prethodnim obraćanjima bivšeg predsednika Trampa i njegove pristalice optužio da slede, kako je ocenio, ekstremnu filozofiju MAGA tvrdeći da idu unazad, puni besa, nasilja, mržnje i podela.

Oštro se ophodio prema republikanskim članovima Kongresa i svom prethodniku Trampu – označavajući aktuelnu politiku opozicionih republikanaca kao – kako se izrazio – polufašizam.

U govoru održanom u ponedeljak u Vilks-Beru u Pensilvaniji, gde je govorio o problemu oružanog nasilja, američki predsednik kritikovao je republikance za koje je rekao da su upozoravali na prolivanje krvi ako Donald Tramp bude krivično gonjen.

Tramp, poraženi republikanski kandidat na predsedničkim izborima 2020, nalazi se pod federalnom istragom. Mogao bi da se suoči sa optužbama za nezakonito zadržavanje visoko poverljivih dokumenata pošto je napustio funkciju januara 2021.

Sa tim u vezi su i optužbe za opstrukciju pravosuđa, na šta ukazuju podnesci Sekretarijata za pravosuđe.

U procesu koji se vodi u vezi sa tim – federalni sudija u Vest Palm Biču nije doneo odluku o zahtevu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za imenovanje specijalizovanog stručnjaka za pregled dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplenio sa njegovog poseda na Floridi u avgustu.

Tokom pretresa u četvrtak okružni sudija Ejlin Kenon rekla je i da će odložiti odluku o otvaranju liste zaplenjene imovine, dokumenta koji je Sekretarijat za pravosuđe zapečaćen podneo sudu, izvestila je agencija Rojters.

Ročište je sazvano nepuna dva dana pošto su tužioci izneli nove detalje o krivičnoj istrazi zasnovanoj na tome da li je Tramp imao u nezakonitom posedu dokumenta američke vlade i pokušao da opstruira istragu – skrivajući pojedina dokumenata od FBI.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerika
Foto: Printscreen Instagram @joebiden

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)