Chicago
39°
Partly Cloudy
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 70%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 5
TueWedThu
46/36°F
37/27°F
48/45°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

BAHMUT PRED PADOM: Rusi biju iz svih oružja, Ukrajinci objavili snimak snajperske zasede (VIDEO)

Rusi su trenutno udaljeni tek nešto više od kilometra od centra Bahmuta, grada koji ruska vojska pokušava da osvoji od leta, rekao je u subotu vođa paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin. “Ono je zgrada opštine, administrativno središte grada”, rekao je pokazujući s krova u Bahmutu.

„Do tamo ima kilometar i dvesta metara. Ovo je to područje, tu se odvijaju bitke“, izjavio je u videu koji je objavila njegova kompanija Konkord. Te izjave nije bilo moguće potvrditi nezavisnim izvorom.

Ukrajinci su u više navrata tokom jučerašnjeg dana objavili da odbijaju ruske napade. Granična služba Ukrajine, koja takođe učestvuje u ratu u Bahmutu sa svojom jedinicom, objavila je kako su njihovi snajperisti uhvatili vagnerovce u zasedi.

Oni su objavili snimak koji, kako kažu, potiče iz industrijskog postrojenja u Bahmutu. Nisu precizirali kad je nastala.

„Pre nekoliko dana granična jedinica Luganskog odreda vodila je pozicijsku bitku s neprijateljskim snagama na području jedne industrijske firme“, opisuju.

„Dan ranije ukrajinski branitelji izdržali su nekoliko jurišnih napada okupatora“, dodaju.

„Kako bi nastavili ofanzivu, ruski plaćenici su se ukopali u jednoj od radionica i skupljali snagu“, rekli su iz granične službe, dodavši da su u tom trenutku njihove snage krenule u kontranapad.

„Ukrajinska jedinica uspela je da onesposobi mitraljesca koji je pokrivao ulaz u zgradu. Zatim je kopnena izviđačka grupa uspela da uđe i eliminisala je vagnerovce“, kažu u saopštenju.

Ove informacije nije bilo moguće nezavisno proveriti, prenosi Index.

„Kako bi uništili rezervu neprijatelja, graničari su postavili zasedu. S početkom mraka iznenađenje je čekalo napadne odrede koji su se približavali prvoj liniji fronta. Snajperisti su neutralisali šest napadača“, stoji u saopštenju.

Na snimku koji su objavili jedan ukrajinski vojnik komentariše bitku.

„Što se tiče situacije u Bahmutu, Rusi su već ušli u industrijsku zonu. Pokušavamo da ih izbacite odatle. Sinoć su tamo ojačali svoje položaje. Moja izviđačka grupa jutros je ušla na njihovu lokaciju i pokušava napasti njihove položaje“, rekao je vojnik.

Serhij Čerevati, portparol istočnog tima ukrajinskih oružanih snaga, rekao je u subotu na nacionalnoj televiziji da se u poslednja 24 sata više od 20 borbenih sukoba između ukrajinskih i ruskih snaga dogodilo na području samog grada.

U jučerašnjem izvještaju o Bahmutu, britansko ministarstvo obrane kaže da je jedan deo Bahmuta postao zona pokolja.

„Tokom poslednja četiri dana snage vagnerove grupe preuzele su kontrolu nad većim delom istočnog dela grada Bahmuta u Donbasu. U središtu grada reka Bahmutka sada označava liniju fronta“, pišu Britanci.

Ukrajinske snage drže zapadni deo grada i srušile su ključne mostove preko reke, koja teče sever-jug kroz pojas otvorenog terena širine 200-800 metara, između izgrađenih područja, opisuju Britanci.

Budući da ukrajinske jedinice mogu pucati iz utvrđenih zgrada na zapadu, ovo je područje postalo zona ubijanja, što verojatno čini veliki izazov za Vagnerove snage koje pokušavaju da nastave svoj frontalni napad prema zapadu, opisuju Britanci.

Međutim, ukrajinske snage i njihove linije snabdevanja na zapadu ostaju ranjive na kontinuirane ruske pokušaje da zaobiđu branioce sa severa i juga, zaključuju.

Ukrajinska vojska je u svojoj dnevnoj proceni ruskih žrtava, što objavljuju od početka rata, napisala da su u poslednja dva dana ubili više od 2.000 Rusa. Juče su tako naveli da je u 24 sata eliminisano 1.010 Rusa, da bi danas naveli da je u poslednja 24 sata ubijeno 1.090 Rusa. Jasno, te brojke je nemoguće proveriti, a ukrajinske procene su znatno „napumpanije“ od zapadnih procena o ruskim gubicima.

No, ove brojke mogle bi da pokažu trend u smislu da je bitka za Bahmut na vrhuncu te da su gubici s obe strane veći nego inače.

SAZNAJTE VIŠE:

“ZIG HAJL, HRVATSKA JE ZA BELCE, JE*BENI NIGERU”: Zagrepčanin brutalno izvređao radnika Indijca (VIDEO)

MAJCI HEROJA SA KOŠARA LAKNULO: Na mestu ukradene biste zasijaće nova! (FOTO)

TEŠKA SUDBINA DEČAKA UBIJENOG U DANSKOJ: Nenad je u životu imao samo majku i druga koji je stradao sa njim! (FOTO)

Izvor: Nova
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)