Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 2 years ago

By admin

AZOVSTAL POTPUNO OSLOBOĐEN: Rusija objavila snimak predaje ‘Azovaca’, uhvaćen zapovednik nacista! (VIDEO)

Rusija je potpuno zauzela teritoriju čeličane Azovstal u kojoj su se nalazili poslednji ukrajinski borci u Marijupolju i “čitav prostor fabrike je oslobođen”, saopštilo je rusko ministarstvo obrane.

“Teritorija metalurške fabrike Azovstal u Marijupolju, gde je grupa ukrajinskih militanata iz nacističke formacije Azov blokirana od 21. aprila ove godine, potpuno je oslobođen”, rekao je portparol ruskog ministarstva obrane general Igor Konašenkov.

Konašenko je rekao da se 2.439 ukrajinskih pripadnika odbrane predalo u čeličani Azovstal od 16. maja, a poslednjih 500 u petak.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je i video na kojem je prikazana predaja poslednjih ukrajinskih boraca iz Azovstala.

Na snimku se vidi kako ruski vojnici pregledaju ukrajinske borce. Neki od boraca su pokazala svoje tetovaže pred kamerama na zahtev ruskih trupa.

Podzemni objekti Azovstala su pod kontrolom ruskih trupa, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

“Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je od 16. maja 2439 neonacista iz Azova i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriji fabrike položilo oružje i predalo se. Poslednja grupa od 531 militanta predala se danas”, piše ruska državna agencija RIA Novosti.

Među njima je i zapovednik ozloglašenog bataljona Azov Denis Prokopenko, piše rusko ministarstvo na Telegramu.

“Takozvani ‘zapovednik’ nacista Azov, zbog mržnje stanovnika Marijupolja i želje građana da ga kazne za brojne zločine, izveden je sa područja fabrike u posebnom oklopnom automobilu”, piše rusko ministarstvo.

Prokopenko se ranije obratio javnosti i rekao da su u Azovu dobili naredbu da prestanu da brane Marijupolj i da spašavaju živote boraca.

Prema njegovim rečima, svi civili iz Azovstala su evakuisani, a teško ranjenim vojnicima pružena je medicinska pomoć. Prokopenko je dodao da oni “moraju biti odvedeni na područje koje je pod ukrajinskom kontrolom”, kao i da je u toku vađenje tela poginulih boraca.

O predaji boraca iz Azovstala oglasio se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je istakao da je borcima koji su bili u opkoljenom Azovstalu rečeno je da izađu i spasu živote.

“Momci su u petak primili jasan signal od vojnih komandanata da mogu da izađu i spasu živote”, rekao je Zelenski na ukrajinskoj televizijii, prenosi BBC.

Ukrajina se nada da će vojnike iz Azovstala moći da zameni za ruske zarobljenike iako je nekoliko visokih ruskih političara zahtevalo da im se sudi, a jedan je čak pozvao na pogubljenje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Twitter @mfa_russia

YOU MAY LIKE