Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 5 days ago

By Serbian Times

AZERBEJDŽAN POZVAO JERMENE IZ NAGORNO-KARABAHA NA PREGOVORE: Imaju samo jedan uslov!

Predsedništvo Azerbejdžana pozvalo je jermenske separatističke snage u Nagorno-Karabahu da polože oružje, ocenjujući da je to uslov za početak pregovora. U sukobu je ubijeno pet osoba, a ranjeno je 80.

„Ilegalne jermenske oružane snage moraju da podignu belu zastavu, da predaju oružje i da se ilegalni režim raspusti. U suprotnom, antiterorističke operacije će se nastaviti do kraja“, saopštilo je azerbejdžansko predsedništvo.

Te vlasti su danas navele da su pokrenule „antiterorističke operacije“ protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, oblasti oko koje se spore te dve države.

Ubrzo posle toga su jermenske separatističke vlasti u toj enklavi javile da su glavni grad Nagorno-Karabaha Stepanakert i drugi gradovi u toj oblasti na meti „jakih napada“.

Lokalne vlasti Nagorno-Karabaha su večeras saopštile da je pet osoba ubijeno i 80 ranjeno, prema novom bilansu sukoba na tom području.

Te vlasti su dodale da azerbejdžanska vojska koristi artiljeriju, jurišne bespilotne letelice i borbene avione u sukobu.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha, a sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već duže vreme žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

PROČITAJTE VIŠE:

RAT SE ZAHUKTAVA: Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu protiv Jermenije u spornom regionu Nagorno-Karabah!

ILON MASK BEZ DLAKE NA JEZIKU: Džordž Soroš želi uništenje zapadne civilizacije, ništa manje nije dovoljno!

NEVEROVATAN PREOKRET: Za masakr na pijaci u Donbasu kriva Ukrajina, a ne ruski napad! (VIDEO)

Izvor: N1
Foto: Printscreen Twitter @HenrikhMkh

YOU MAY LIKE