Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 2 years ago

By admin

AUSTRIJA JASNO PROTIV USTAŠTVA: Obeležja HOS-a dodata na spisak zabranjenih nacističkih simbola!

Austrijska vlada odlučila je na sednici u sredu 1. novembra da će na popis zabranjenih simbola ekstremističkih organizacija, na kojem su već nacistički i ustaški simboli, dodati i zastavu i grb veteranske organizacije stranačke paravojske Hrvatske stranke prava iz rata u Hrvatskoj 1990-1991 HOS (Hrvatske obrambene snage).

Na njima se nalazi ustaški pozdrav „za dom spremni“, a ustanoviljeno je da se, pored ustaških, i ti simboli pojavljuju na blajburškim komemoracijama koje se poslednjih nekoliko decenija održavaju nedaleko od austrijskog gradića Blajburga u Koruškoj.

Ovu dopunu Zakona o simbolima u saopštenju su najavile zastupnice stranke Zelenih, koja je članica vladajuće koalicije, Olga Voglauer i Eva Blimlinger, a prenose austrijski mediji. One u saopštenju veteransku organizaciju HOS-a nazivaju „fašističkom organizacijom naslednicom ustaških Hrvatskih obrambenih snaga“.

Na sednici Vlade sedmicu ranije, 24. oktobra grupa stručnjaka, koju je austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova ovlastilo za sastavljanje izveštaja o godišnjem skupu u Blajburgu, preporučilo je austrijskoj Vladi zabranu ovog skupa.

“Sada ministar unutrašnjih poslova mora predstaviti konkretne planove za zabranu ovog okupljanja”, rekao je tada koruški pokrajinski premijer Piter Kajzer (Socijaldemokratska stranke Austrije – SPÖ) nakon što je stručno telo predalo izveštaj Vladi. Austrijski savezni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer je na sednici 24. oktobra podsetio kako “nacionalsocijalističkim i fašističkim simbolima nema mesta na komemoraciji”.

Austrijska grupa stručnjaka je u svom izveštaju navela i kako se ova zabrana ne odnosi na “neutralnu komemoraciju ili katoličku misu”.

Okupljanja na Blajburgu održavana su na spomen pripadnika ustaških snaga koje su na završetku Drugog svetskog rata sa teritorija kvislinške NDH bežali pred partizanima, kako bi se predali zapadnim saveznicima. Britanci su ih nedaleko od Blajburga zarobili i razoružali, i potom predali patizanima.

Deo zarobljenika je pušten, a deo je likvidiran u slovenskim šumama većinom bez suđenja, a deo je vođen na tzv. “križne puteve” po Jugoslaviji duge po par stotina kilometara, na kojima je bilo mnogo žrtava.

Iza 1990. godine većinu vremena pokrovitelj komemoracije, na kojoj su do pre nekoliko godina ustaški simboli bili deo uobičajene ikonografije među učesnicima, bio je Hrvatski sabor.

Ranijih godina eksperti su predlagali da se komemoracija premesti u Hrvatsku, a mediji su, nakon prošlonedeljnih odluka austrijske Vlade, preneli neslužbene najave iz vrha Hrvatskog sabora “da se razmišlja” o premeštanju komemoracije u Udbinu u Lici.

Tamo je ranije ove godine održana misa, koja je inače bila formalni povod za održavanje blajburških okupljanja.

Izvor: Radio Slobodna Evropa
Foto: Printscreen YouTube / Index Video

YOU MAY LIKE