Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNW
Humidity: 73%
Pressure: 29.84"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
64°F
66°F
68°F
72°F
75°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
82°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 55°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

AUSTRALIJSKI EKSPERTI I ADVOKATI UVERENI: Novak pobeđuje na sudu i igra na Australijan openu!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković mogao bi da zaigra na Australijan openu, uprkos tome što se nalazi pred deportacijom, stav je advokata i stručnjaka za imigraciono pravo. Postoji mogućnost da se ta odluka odloži ukoliko sudija naloži privremenu zabranu. Đoković se nalazi u izbegličkom hotelu u Melburnu gde čeka ponedeljak i odluku Federalnog okružnog i porodičnog suda, pošto mu je ukinuta viza za Australiju i naloženo mu je da napusti zemlju.

Novak je posle cele noći provedene na ispitivanju na aerodromu ostao bez vize jer, kako su australijske vlasti saopštile, nije predao adekvatne dokaze za izuzeće od obavezne vakcinacije, ali je odlukom suda ročište na kojem će biti razmatrana deportacija pomereno za ponedeljak.

Australijski stručnjak za imigraciono pravo Abul Rizvi istakao je da ta država, kada je u pitanju vizni sistem, pruža tri nivoa zaštite.

“Gospodinu Đokoviću data je viza pod pretpostavkom da su ispunjeni svi zakonski uslovi”, rekao je Rizvi i dodao:

“Drugi nivo je kada se osoba ukrca u avion da bi došla u Australiju. Postoje graničari koji mogu sprečiti osobu da se ukrca u avion ako ima problema sa vizom. To je bilo pre 24-48 sati. Ipak, nije preduzeta nikakva radnja da se Đokovićevo ukrcavanje spreči.”

Treći nivo zaštite aktivira se na aerodromu u samoj zemlji i, kako Rizvi kaže, na njemu je bila zasnovana čitava akcija u slučaju najboljeg tenisera na svetu.

On je dodao da, ako bi ono što se dešavalo Novaku u Melburnu postao šablon, australijski aerodromi ne bi mogli da podnesu tu situaciju jer bi nastao haos, a potom i dodao da u ovom slučaju postoje tri ključna pitanja, koja Đokovićevi advokati mogu da iskoriste i sačuvaju ga od deportacije.

“Da sam Novakov advokat, postavio bih tri pitanja. Prvo: Ako moj klijent nije ispunio zakonske uslove, zašto ste mu dali vizu? Drugo: Ako ste bili zabrinuti zbog vize mog klijenta, zašto niste otkazali pre nego što je ušao u avion. Treće: S obzirom na to da ste mu dali vizu, a nijedna okolnost se nije promenila od tada, po kom osnovu možete da otkažete vizu?”

Džastin Kvil, jedan od partnera u kancelariji Tomson Gir advokati, veruje da postoji šansa da Srbin zaigra na Australijan openu, dok se o njegovoj vizi odlučuje na sudu.

Jedan od najpoznatijih advokata iz kancelarije koja ima sedišta u Sidneju, Melburnu, Pertu, Brizbejnu i Adelajdu, očekuje da će biti izdata “privremena zabrana” deportacije, koja će omogućiti Đokoviću da nastupi na prvom grend slemu u sezoni.

“Očekuje da će sudija reći: ‘Izdaću interlokutornu zabranu, što u suštini znači privremenu zabranu, stopiraću deportaciju, a onda ću natenane saslušati kompletan slučaj”, naveo je Kvil.

“Točkovi pravde se ne okreću tako brzo, znamo to.”

Kvil je dodao da to ne znači da će Đoković dobiti slučaj na sudu, već da će mu samo biti omogućeno dovoljno vremena da zaigra na turniru koji je na programu od 17. do 30. januara.

U situacijama u kojima se prava borba vodi oko privremene zabrane, advokat ističe da se dve strane obično dogovore nakon što se privremena zabrana izda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Australian Open TV

YOU MAY LIKE