Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 82%
Pressure: 29.43"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
57°F
55°F
54°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 32°F
50°F / 37°F
61°F / 46°F
63°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

ARNO U CRNOJ GORI: Gujon otvorio izložbu o grofu Savi Vladislaviću u Herceg Novom!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon govorio je na otvaranju izložbe o grofu Savi Vladislaviću sinoć u Dvorani „Park“ u Herceg Novom.

Gujon je rekao da se prvi put upoznao sa zanimljivom životnom pričom grofa Save Vladislavića pre 3 godine u Herceg Novom, a da je utiske o grofu poneo i sa službenog puta u Rusiju gde je obišao crkvu u kojoj je sahranjen.

„Jednom mi je čovek u Srbiji rekao da je neverovatno što ja, rođeni Francuz, radim za srpski narod i da mi nemamo Srbe koje isto čine u drugim zemljama. E, to nije tačno, bilo je primera u istoriji, a jedan od najsvetlijih je grof Sava Vladislavić. On je rođen u Gackom, u Republici Srpskoj u 17. veku, a uradio je toliko sjajne stvari za carsku Rusiju da je za to dobio najviša odlikovanja i bio poznat i voljen među Rusima. Granica koju je on nacrtao između Кine i Rusija važi i dan danas“, rekao je Gujon i dodao da je, na Savin nagovor, car Petar Veliki, početkom 18. veka, poslao u Sremske Кarlovce prvu gramatiku i bukvar, te da je to označilo nastanak prve srpske škole u centru srpske duhovnosti, Sremskim Кarlovcima.

Na otvaranju izložbe o Savi Vladislaviću govorili su i potpredsednik Opštine Herceg Novi Mirko Mustur, arhijerejski namesnik hercegnovski otac Obren Jovanović, državni sekretar Ministarstva prosvete, kulture, nauke i sporta Crne Gore Dobrila Vlahović, profesor i diplomata Darko Tanasković.

Pre otvaranja izložbe, Gujon je prisustvovao parastosu grofu Savi Vladislaviću u crkvi Svetog Spasa na Toploj i položio venac na njegovoj bisti ispred crkvene porte. Tokom posete Herceg Novom, sastao se s predstavnicima srpskih udruženja, a obišao je i kuću Iva Andrića i Muzej „Njagoševa škola“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Privatna Arhiva

YOU MAY LIKE