Chicago, IL
36°
Partly Cloudy
7:03 am4:19 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 10mph SSW
Humidity: 78%
Pressure: 30.17"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
36°F
36°F
36°F
37°F
37°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 45°F
55°F / 48°F
55°F / 30°F
34°F / 25°F
39°F / 32°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

ARNO GUJON: U vreme kada je NATO bombardovao Srbiju a mediji širili laži, moj otac je istinu saznao od srpskih pisaca iz Francuske

U Parizu je počeo Sabor srpskih književnika, izdavača i turističkih motiva, koji je, putem video linka, svečano otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. On je govorio kako su srpski književnici u Francuskoj uticali na širenje istine o događajima iz devedesetih.

„U vreme kada su Srbi bombardovani osiromašenim uranijumom a Francuzi lažima o Srbiji i Srbima, moj otac je istinu našao u knjigama srpskih pisaca objavljenih u izdavačkoj kući „Laš d’om (L’Age d’homme)“ koju je vodio pokojni Vladimir Dimitrijević. Bez dela Komnena Bećirovića, Dušana Batakovića, Koste Hristića i drugih, istina se ne bi probila u Francuskoj i ne bi bilo prosrpskih književnika poput Patrika Besona, ali ni moj otac ne bi mogao da prenosi našoj porodici tu istinu o Srbiji. Bez tih saznanja možda ne bih osnovao humanitarnu organizaciju za pomoć Srbima s Kosmeta i moj životni put bi bio sigurno drugačiji. Zato sam zahvalan srpskim piscima iz dijaspore koji su probijali medijsku blokadu na Zapadu“, ispričao je Gujon.

Sabor srpsKih književnika, izdavača i turističkih motiva će okupiti oko 70 učesnika iz celog sveta. Održava se u crkvi Sveti Sava u Parizu, od 28. septembra do 2. oktobra.

Manifestaciju su organizovali Savez Srba Francuske i udruženje „Singi Art – Mondo Kult“, a Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansira ovaj sabor treći put.

Izvor: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE