Connect with us

Srbija

AREAL RNIDS: Srbija dobila prvo digitalno ćiriličko pismo za internet i štampu

Published

on

Pismo je rađeno godinu dana, a može se koristiti za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta i u profesionalnim programima za tekst i grafiku

Srbija je dobila prvo digitalno ćiriličko pismo sačinjeno za internet i štampu. Areal Registra nacionalnog internet domena Srbije, skraćeno RNIDS, delo je profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti Olivere Stojadinović.

Da li se lako čita i na pametnim telefonima?

Pismo je rađeno godinu dana, a može se koristiti za upotrebu u softverima za kreiranje i uređivanje teksta i u profesionalnim programima za tekst i grafiku.

„Uglavnom je problematika to što je prvenstveno pismo za internet i onda je tu bilo potrebno podešavati i probati direktno na internetu, da se vidi da on funkcioniše u svim veličinama i da u svim veličinama dobro izgleda“, objašnjava Olivera Stojadinović, profesorka Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ćirilički fontovi sa „Gugla“ podržavaju najčešće rusku ćirilicu, te su mala slova: g, d, p i t, do sada pisana na ruskom. Ako se povećaju ili umanje, ta slova na internetu, deformišu se toliko da budu nečitljiva.

„Ovo pismo napravljeno je namenski posebno za štampu, posebno za veb, tako da kada se instaliraju fontovi koji su posebno napravljeni za veb, onda će ti tekstovi na vebu lepo izgledati, biti čitki u različitim veličinama“, Predrag Milićević iz Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Pismo je pogodno za sve digitalne sadržaje. Novi ćirilički fontovi dobro će doći i u digitalizaciji udžbenika.

„Sa Fakulteta primenjenih umetnosti izdavač je otkupljivao studentske fontove, pa smo na taj način dolazili do originalnih pisama, ali nadamo se da će sve više biti inicijativa da se prave i da se podrži pravljenje takvih pisama“, napominje Olivera Batajić Sretenović, docentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pismo se izuzetno dobro čita na malim ekranima pametnih telefona. Besplatno je i može se preuzeti sa sajtova Registra nacionalnog internet domena Srbije i Tipometra koji je učestvovao u izradi.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Advertisement