Chicago
39°
Sunny
6:41 am7:10 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 17mph N
Humidity: 80%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 3
TueWedThu
46/36°F
41/27°F
48/46°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

APOKALIPSA U OHAJU: Zbog ekološke katastrofe uginulo preko 40.000 životinja, meštani strahuju za zdravlje! (VIDEO)

Nakon što se u Ohaju dogodila ogromna ekološka katastrofa, posle iskakanja voza koji je prevozio opasne hemikalije, procenjuje se da je u krugu od pet milja uginulo više od 43.700 vodenih životinja.

Osim toga, veliki broj građana je prijavio da su im uginule životinje na imanjima ili kućni ljubimci.

Iako američke vlasti žele da umanje posledice katastrofe, pa je meštanima Istočne Palestine rečeno da je bezbedno da se vrate svojim kućama, situacija sa terena govori drugačije.

Kada je Sektor za prirodne resurse Ohaja obavešten o iskakanju voza iz šina, 3. februara, rečeno im je da je previše opasno ući u vodu bez posebne opreme. Narednih dana je grupa sakupljala uzorke sa četiri različita mesta, i tom prilikom pronađeno je skoro 3.000 mrtvih vodenih životinja, od kojih su 2.200 bile ribe belice.

Na osnovu tog uzorka zvaničnici su izračunali ukupan crni bilans u radijusu od 7,7 milja. Prema najnovijim procenama, najmanje 38.222 male ribe su uginule, kao i 5.500 drugih vrsta riba, vodozemaca i drugih bića. Pretpostavlja se da su životinje uginule odmah nakon što je iz šina iskočio voz koji je prevozio vinil-hlorid.

Pronađeno je i nekoliko mrtvih ptica, kao i oposum, ali nema dokaza da se u tim slučajevima radilo o trovanju hemikalijama.

Vejd Lavet teško diše od 3. februara, kada se dogodila železnička nesreća, a vlast potom odlučila da sagori opasne materije, zbog čega je okruženje postalo još više toksično. Zapravo, njegov glas zvuči kao da je udisao helijum.

Doktori kažu da se u mom organizmu definitivno nalaze hemikalije, ali u gradu nema nikog ko bi mogao da uradi toksikološke analize kako bi se otkrilo o kojim se tačno radi. Zvučim kao Miki Maus. Moj normalan glas je dubok. Teško dišem, pogotovo noću. Grudi me noću toliko bole da se osećam kao da se davim. Mnogo kašljem. Dobio sam otkaz jer mi doktor nije dozvolio da se vratim na posao – rekao je Lavet (40).

Meštani Istočne Palestine su ogorčeni jer im se ne pružaju tačne i blagovremene informacije, kao ni pomoć. Gradonačelnik Trent Konavej je kritikovao američkog predsednika Joe Biden-a što je posetio Ukrajinu umesto mesto na kome su se izlile opasne hemikalije, nazvavši to “šamarom u lice”.

Meštani su zabrinuti ne samo zbog zdravstvenih problema, već i zato što im se gradić pretvorio u kontaminirano i opasno mesto.

Iako su vlasti 8. februara ukinule naredbu o evakuaciji, lokalno stanovništvo, kada se vratilo kućama, počelo je da prijavljuje neobjašnjive osipe i bol u grlu.

Obližnji potoci odišu duginim bojama, što ukazuje na zagađenje.

Debora Vis, medicinska sestra iz klinike “Quickmed Columbiana” koja se nalazi u blizini Istočne Palestine, kazala je da su imali po desetak pacijenata dnevno koji su se žalili na simptome povezane sa izlaganjem hemikalijama.

Žalili su se da im pluća gore, da ih oči peku, na bolove u grlu, osipe i slično – rekla je.

PROČITAJTE VIŠE:

Ukupan uticaj hemikalija po zdravlje nije poznat, jer pojedini meštani, uprkos tegobama, nisu išli kod lekara, a određeni dugoročni efekti, poput raka, mogu da se uoče i posle nekoliko decenija.

Podsetimo, pet dana nakon što se u Ohaju prevrnuo i eksplodirao voz koji je prenosio vinil-hlorid, nadležne službe su izvele kontrolisano sagorevanje toksičnih hemikalija kako bi se sprečila mnogo opasnija eksplozija.

Hiljade meštana Istočne Palestine (East Palestine), gradića sa oko 5.000 stanovnika, evakuisane su, a zvaničnici su upozorili da bi kontrolisano sagorevanje moglo da stvori oblak fozgena i hlorovodonika širom te oblasti. Fozgen je veoma toksičan gas koji može da prouzrokuje povraćanje i disajne probleme, a korišćen je kao oružje u Prvom svetskom ratu.

Voz, koji pripada kompaniji “Norfolk sautern”, jednom od vodećih železničkih operatera, iskočio je iz šina nadomak granice sa Pensivanijom, u blizini sela Istočna Palestina. Sudarilo se 50 vagona, a petina je prevozila opasne materijale.

Četrnaest tankera je prevozilo vinil-hlorid, hemikaliju koja se koristi za PVC, a koja je veoma otrovna i zapaljiva. Federalna vlada je zabranila 1974. njegovu prodaju u konzervama za kućnu upotrebu. Ukoliko se udahne visok nivo vinil-hlorida, može se umreti.

Premeštanje u druge kontejnere nije dolazilo u obzir, pa su se vlasti odučile na sagorevanje. Međutim, meštani se pitaju da li je to bila ispravna odluka ili jednostavno jeftinija od čišćenja celokupne oblasti.

“Norfolk sautern” je saopštio da je već izdvojio osam miliona dolara pomoći Istočnoj Palestini, uključujući kontroverznih 1.000 dolara po osobi, iako je kompanija vredna 51 milijardu dolara, preneo je “Njujork post”.

Trebalo je da uklone sav vinil-hlorid iz vagona i da ga u stave u sigurne kontejnere. Onda je trebalo da iskopaju tone zemljišta i potom prate stanje zemljišta i podzemnih voda – rekao je Roša.

Sa druge strane, kompanija je popravile šine i preko stavila novi šljunak, tako da su vozovi počeli da saobraćaju samo dan nakon “kontrolisane” eksplozije.

Na jednom sastanku, na kome su se okupili građani Istočne Palestine, prisustvovali su i naučnici sa Univerziteta u Pitsburgu. Niko od njih nije rekao da ih čeka sjajna budućnost, iako iz “Norfolka” kažu da je oblast bezbedna i da će i dalje sprovoditi testiranja.

Brojne žene su zabrinute da li će moći da doje ili da uzimaju vodu iz bunara. Uskoro počinje nova setva, a jedna meštanka je plakala dok je govorila o svojim bremenitim kozama.

Toksikolog Stiven Lester, sa više od 40 godina iskustva, rekao je da je pogođena zona u Istočnoj Palestini najgora koju je ikada video. Napomenuo je da će hemikalije, oslobođene kontrolisanom eksplozijom, biti u zemljištu i vodi.

Mnogi nemaju sredstava da se presele, a žive veoma blizu mesta nesreće.

Smrad dođe i ode. Izgubila sam čulo mirisa i ukusa. Oba oka su mi se inficirala. Teško sam disala. Ekipe za čišćenje prolaze pored nas, ne gledajući nas. Kao da ne postojimo. Niko nam nije prišao niti nam je išta rekao – kazala je Šelbi Voker.

POVEZANE TEME:

EU PONOVO TUŽI HRVATSKU: Zagreb uporno odbija da ukloni otrovni otpad sa srpske zemlje! (VIDEO)

MEŠTANE DOČEKAO UZNEMIRUJUĆI PRIZOR: Reka Bosna pocrvenela kao krv! (VIDEO)

MILIVOJEVA PALATA, OD SLAME I BLATA: Ne mora da greje čak ni na nuli, a stoji čvrsto kao stena! (VIDEO)

Izvor: 24Sedam
Foto: Printscreen YouTube / National Transportation Safety Board

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)