Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

APEL UKRAJINSKOG KOMANDANTA: Rusi će ponovo pokušati da osvoje Kijev, mi smo na rubu!

Komandant Oružanih snaga Ukrajine smatra da će ruske snage još jednom pokušati da osvoje Кijev. Prvi pokušaj osvajanja Кijeva ubrzo nakon početka rata je neslavno propao. General Valerij Žaluzni je u intervjuu za Ekonomist rekao da se ukrajinska vojska sprema za novi pokušaj Rusije da osvoji Кijev, za koji veruje da bi se mogao dogoditi u februaru ili martu.

Na novinarsko pitanje kako ocenjuje rusku mobilizaciju oko 300.000 rezervista i bivših vojnika, on je rekao da je uspela: „Možda nisu najbolje opremljeni, ali nam i dalje predstavljaju problem. Procenjujemo da imaju rezerve od 1,2 do 1,5 miliona ljudi… Rusi pripremaju oko 200.000 vojnika. Ne sumnjam da će ponovo pokušati da osvoje Кijev.

„Rusi pripremaju nove resurse negde iza Urala“

Žaluzni kaže da su njegovi generali izračunali koliko tenkova, artiljerije i vojnika treba Ukrajini da odbije još jedan ruski napad na Кijev. U njemu se navodi da su ruski komandanti povukli svoje vojnike izvan dometa američkih višecevnih bacača HIMARS, dodajući da je to oružje najvećeg dometa koje Ukrajina trenutno ima.

Кomandant ukrajinske vojske je povukao paralelu sa Drugim svetskim ratom, rekavši da Rusi „negde iza Urala spremaju nove resurse”. “Prema mojim proračunima, Rusi su potrošili oko 3,5-4 godine intenzivno pripremajući resurse: ljudstvo, opremu i municiju. Imali su resurse tri meseca da ostvare svoje ciljeve”, rekao je on.

“Činjenica da su iscrpili te resurse i bacili taj potencijal, a da praktično nisu postigli nikakav rezultat govori da su pogrešno procenili situaciju. Sada moraju ponovo da razmišljaju kako da se izvuku iz te situacije”, ustvrdio je Žaluzni.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

„Čini mi se da smo na ivici, balansiramo na finoj liniji“

„Sada verovatno traže načine da zaustave borbe, odnosno da naprave pauzu po svaku cenu: da granatiraju civile, puste naše žene i decu da se smrzavaju. To im je potrebno iz jednog jednostavnog razloga: potrebno im je vreme da prikupe resurse i stvore. novi potencijal kako bi mogli da ostvare svoje prvobitne ciljeve“, rekao je ukrajinski general

“Po mom mišljenju, iako nisam stručnjak za energetiku, čini mi se da smo na ivici. Balansiramo na finoj liniji. Ako nam unište energetsku mrežu, onda će vojnici i žene i deca početi da se smrzavaju. Takvi scenario je moguć. Možete li da zamislite u kakvom bi raspoloženju tada bili naši borci? Bez vode, struje i grejanja, kako uopšte da govorimo o pripremi sredstava za nastavak borbe?” pitao se Žaluzni.

POVEZANE TEME:

MAĐARSKA SAMA PROTIV EU: Orban blokirao pomoć Ukrajini od milijardu evra!

NAJKRVAVIJA BITKA RATA U UKRAJINI: Stotine ginu zaglavljene u blatu, a pomaka nema ni na jednoj strani!

AMERIKA ŠALJE “PATRIOT” UKRAJINI: Moćni PVO brine Rusiju, može da promeni tok rata!

Izvor: Index.hr
Foto: Bulent Kilic AFP

YOU MAY LIKE