Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

APEL SRPSKE CRKVE U DOMINIKANI: “Podigli smo hram, molimo sve u Americi, Srbiju i svetu da nam pomognu da ga završimo!”

Još otkad što je mitropolit Amfilohije 2012. godine probudio duhovni život u Dominikanskoj Republici, rodila se ideja o gradnji prve pravoslavne crkve na Karibima. A onda je, po njegovom blagoslovu i uz veliko zalaganje sveštenstva i vernika, nikao hram Hristovog Preobraženja u Punta Kani, u kome je prva liturgija služena na dan Svete Trojice.

Hram je urađen po projektu Save Ristića a po ugledu na Hercegovačku Gračanicu, ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom.

Hram krasi jedinstvena ikona gde dva Svetitelja, car Lazar i Aleksandar Nevski, drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

PRAVOSLAVNI DUH NA KARIBIMA: Otac Evstatije pričešćuje najmlađe vernike

„Ovaj hram je za kratko vreme postao mesto okupljanja svih pravoslavnih vernika na ostrvu, ne samo Srba, već i Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Rumuna, Gruzijaca, a ova ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda. Dva velika svetitelja nas na ovaj način stalno napominju da svedočimo istinu pravoslavlja“, kaže za Serbian Times osnivač ove parohije arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković.

On dodaje da je juče potpisan još jedan veoma važan ugovor za dalju izgradnju hrama, koji je dobio svoj krov i zidove, ali sada u njemu treba da se uradi fasada i druge neophodne stvari da bi imao sve odlike pravoslavne svetinje.

-Danas smo potpisali treći ugovor sa kompanijom koja je i do sada izvodila radove na hramu Preobrazenja Gospodnjeg u Punta Kani. Vlasnik kompanije JVR Constriuction José Vasquez se sastao sa mnom i Anđelikom Gribovom, sekretarom naše crkvene opštine, da bi stavio potpis na ugovor o aoblaganju fasade hrama kamenom. Ista kompanija je izvodila radove na kriptama Sv. cara Lazara i Sv. Aleksandra Nevskog, te paraklisa Sv. Vasiliju Ostroškom i Sv. Kseniji Petrogradskoj. Rok za završetak radova je 100 dana u čemu ćemo nadam se uspeti, uz Božiju pomoć i priloge dobrih ljudi, koje pozivam da nam pomognu, kaže otac Evstatije.

Svi koji žele i mogu da pomognu mogu to uraditi iz Srbije ili bili koje zemlje na svetu, prema upustvu i na račune koje možete videti ovde dole…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

SRBI ČINE ČUDA U SREDNJOJ AMERICI: Podignut prvi pravoslavni hram na Karibima (FOTO GALERIJA)

SRBI PROSLAVILI USKRS I NA DOMINIKANI: Evo kako je izgledao veliki praznik na rajskom ostrvu! (FOTO, VIDEO)

BOŽIĆNI INTERVJU, OTAC EVSTATIJE, 2.DEO: Srpska crkva u Dominikani je mesto čuda, u njoj se zajedno Bogu mole Rusi i Ukrajinci!

YOU MAY LIKE