Chicago
34°
Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 17mph WNW
Humidity: 91%
Pressure: 29.48"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

APARAT BUDUĆNOSTI: Tim srpskih naučnika usavršava mašinu koja meri svežinu voća!

Profesor novosadskog Fakulteta tehničkih nauka Mitar Simić sa svojim timom usavršava uređaj koji uz pomoć mikročipova u tekstilu može da utvrdi kvalitet voća koje kupujemo tako da bi ljudi u budućnosti mogli pomoću ove “aparature” da utvrde ono što ne vide “golim” okom a to je da li je plod suv, prezreo ili truo iznutra.

Često se dešava da plodovi koje kupimo spolja izgledaju zdravo ali se unutar njih već pokrenuo proces truljenja što ćemo primetiti tek kada dođemo kući i načnemo ih. Profesor Simić objašnjava da se uz pomoć ovog uređaja može izbeći uobičajena metoda određivanja kvaliteta voća koja često uključuje subjektivnu ocenu kupca baziranu na ukusu voća, kao i njegovom vizuelnom izgledu (tvrdoća, boja i slično).

Kako kaže, u zavisnosti od iskustva, različite osobe mogu dati drugačiju subjektivnu ocenu i na taj način direktno uticati na proces donošenja odluka. Odluka se može, na primer, odnositi na trgovačku radnju i pitanje da li je voće zrelo, ili je potrebno ga svrstati u drugu kategoriju kvaliteta, pa do kupca i njegove procene da li izabrano voće može koristiti u narednih nekoliko dana, ili je potrebno da se upotrebi u kratkom vremenskom periodu.

Naša ideja je bila da osmislimo elektronski sistem koji će provesti analizu utvrđivanja kvaliteta i svežine voća i da taj proces bude zasnovan na merenju električnih parametara (impedanse, odnosno kapacitivnosti) pa da se tako dobije sistem odlučivanja zasnovan na objektivnim merenjima bez subjektivnog uticaja čoveka – objašnjava prof. Simić.


On podseća da tokom vremena dolazi do procesa unutar voća koji izazivaju promene strukture ćelija i raspodele vode. Ove promene nisu vidljive spolja, odnosno promene na kori, koje možemo da lako uočimo, se obično dešavaju nakon ovih unutrašnjih. S druge strane, promena distribucije vode i ćelijskih struktura, utiče na električnu impedansu i kapacitivnost.

Mi smo na taj način u mogućnosti da uočimo nastale razlike tokom perioda starenja i gubitka kvaliteta, merenjem električnih veličina. Kompletan sistem za tu namenu čini nekoliko celina. Kao prvo, imamo tekstilne elektrode koje su napravljene od provodnih konaca na bazi srebra. Pored toga, koristi se i klasična tekstilna struktura koja služi da se na nju postave provodne elektrode i da se omogući prilagođenje obliku različite vrste voća. Konačno, razvill smo i odgovarajući elektronski modul za merenje kapacitivnosti koji je prenosivi i koristi baterijsko napajanje, te se može koristiti izvan laboratorije – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, njihov izum se trenutno nalazi u tzv. “proof of concept” fazi, i nakon još istraživanja i eksperimentalne potvrde funkcionalnosti razvijenog sistema, prof. Simić sa svojim timom se nada da će imati funkcionalni prototip koji može biti dostupan široj društvenoj zajednici. To mogu biti obični kupci ali i velki trgovački lanci. Uređaj se zbog svoje fleksibilnosti u pogledu fizičkog obliga može prilagoditi za različite vrste voća ali i povrća.

Prof. Simić podseća da tekstilna elektronika nije potpuno novi tehnološki trend, već da se on razvija već 20-ak godina te da je nauka došla u fazu u kojoj je cena potrebne opreme i materijala prihvatljiva za različita istraživanja.


Naša istraživačka grupa u okviru H2020 STRENTEX projekta je tako do sada razvila tekstilne senzore za praćenje ritma disanja koji su ušiveni u zaštitnu masku za lice, kao i maske sa grejačima. Razvijeni sistemi su prezentovani na međunarodnim sajmovima tehnike, te u naučnim publikacijama, a podneli smo i odgovarajuće patentne prijave. Težimo da dođemo do senzorskih sistema koji će našoj odeći dati dodatnu vrijednost i da ti sistemi budu od koristi široj društvenoj zajednici – poručuje prof. Simić.

PROČITAJTE VIŠE:

UEFA VERUJE SRPSKIM SUDIJIMA: Četiri domaća arbitra dobila meč Lige šampiona!

BAJDEN ODRŽAO GOVOR U KIJEVU: Putinov osvajački rat je propao, Kijev je ugrabio deo mog srca! (VIDEO)

STIGAO ZVANIČNI TREJLER: Pogledajte kako će izgledati film “Heroji Halijarda”, zakazana i premijera! (VIDEO)


Izvor: Blic
Foto: Printscreen Blic

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!