Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 55%
Pressure: 29.97"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
61°F
59°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
82°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
68°F / 59°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

ANKETA – KOJI JE NAJRUŽNIJI, A KOJI NAJLEPŠI SRPSKI GRAD? Nikada ne biste pogodili koga su građani izabrali!

Na društvenoj mreži Redit sprovedena je mini anketa među korisnicima o tome koji su po njihovom mišljenju najlepši, a koji najružniji gradovi u Srbiji.

Mišljenja su u kao što je i bilo za očekivati bila podeljena, zavisno od toga iz kog su grada bili učesnici “ankete” i od toga koje su srpske gradove posetili. Razultat je posle prebrojavanja “glasova” bio veoma zanimljiv.

Jedan od korisnika je napisao sledeće:

“Što se tiče Srbije, meni je Novi Sad u srcu ali je realno poslednjih godina uništen. Varadinski most depresivan, Promenada tržni centar je ruglo, previše se gradi divlje, jedna zgrada je plava, pored žuta, pored nje roza i tako dalje. Od ružnih gradova u Srbiji neću nikog da vređam ali ono… Beograd je ruglo realno.”

Novi Sad

“Najlepši Valjevo, Subotica. Narjužniji Kragujevac”, bio je kratak drugi ispitanik.

“Najlepši – Sombor, Subotica, Sremski Karlovci. Što se tiče najruznijih stvarno ne znam. Južno od Dunava baš dosta gradova izgleda vrlo slično, dosta ružno, među njima mrtva trka”, ocenio je treći.

Kragujevac

Jedno od mišljenja istaklo se kao posebno kontroverzno:

“Najlepši su Dubrovnik, Sarajevo, Skoplje, Kotor”, napisao je anonimni glasač, po svoj prilici ironično.

“Novi Sad najlepši ako zajedno sa njime računamo i Sremsku Kamenicu i Karlovce. Inače Vršac. Najružniji verovatno Užice ili Bor, nema zgrade koja nije građena kao cementni blok s rupama”, stoji u jednom od stotina komentara na ovu temu.

Sombor

“Najlepši – Sombor, Novi Sad, Beograd, Niš. Najružniji – Leskovac, Paraćin/Ćuprija, Loznica je bila ultra depresivna kad sam bio tamo, možda nije inače”, napisao je jedan korisnik Redita.

Ćuprija i Paraćin ubedljivo najružniji. Subotica, Novi Sad i Beograd najlepši”, smatra jedan od učesnika nezvanične ankete.

Niš FOTO: Bojan Lazarević

Bilo je i prilično oštrih komentara u vezi sa gradovima za koje se to ne bi očekivalo:

“Užice, ubedljivo najružniji grad u Srbiji. A dodao bih da nikada ne bih živeo ni u Boru i Kuršumliji.”

“Sombor i Subotica su opravdano najlepši gradovi. Najružniji Beograd, j*bena betonska džungla.”

“Najubaviji: Subotica, Zemun… Najružniji: Bor, Užice (groblje na ulazu u grad), Priština (jedan od svetski najružnijih gradova), Trstenik (dočekaju te napušteni pogoni Petoletke).”

Posle prebrojavanja komentara, rezultat je bio potpuno neočekivan. Iako su mnogi ocenili da su Prokuplje ili Ćuprija najružniji, a Beograd i Novi Sad najlepši, rezultati ne govore u prilog tim tezama. Evo šta kaže “semafor”, da upotrebimo sportski žargon:

Beograd FOTO: By Erik Cleves Kristensen

Najružniji grad u Srbiji: Beograd

Najlepši grad u Srbiji: Beograd

Bez obzira na lične utiske, izgleda da je prestonica osvojila prvo mesto u obe kategorije. Ipak, ova anketa je, podsećamo, nezvanična i ne treba je uzimati lično ako ste slučajno stanovnik najlepšeg tj. najružnijeg grada u celoj Srbiji.

Izvor: Mondo Foto: Wikipedia (Subotica, By Julian Nyča)

YOU MAY LIKE