Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

ANALITIČARI SLOŽNI: Ovo je kraj prijave Švedske za članstvo u NATO!

U ovoj kratkotrajnoj krizi nema jasnih dobitnika na političkoj sceni, a švedsko članstvo u NATO-u osuđeno je na propast, prilično složno procenjuju medijski komentatori dan nakon izjašnjavanja o poverenju ministru pravosuđa Morganu Johansonu, tokom kojeg je pad švedske socijaldemokratske vlade sprečila Amineh Kakabaveh, nezavisna parlamentarna zastupnica kurdskog porekla.

Kriza vlade tako je izbegnuta samo tri meseca pre redovnih izbora, no to što Kakabaveh nije podržala inicijativu parlamentarne desnice imalo je i svoju cenu. Naime, ona je još prošle godine sklopila pisani dogovor s vladajućim Socijaldemokratima o povoljnom tretmanu kurdskih organizacija u severnoj Siriji.

Kakabaveh sada insistira na poštovanju dogovora bez obzira na to što Turska, koja kao i sve druge članice NATO-a tek treba da odobri pristup Švedske ovom vojnom savezu, sve kurdske organizacije smatra terorističkim.

Sporni dokument za Tursku

U dokumentu između ostalog stoji da je Stranka demokratske unije (PYD), politička organizacija Kurda na severu Sirije, legitiman politički partner, a ne teroristička grupa kako to tvrdi Turska. Nadalje, u tekstu sporazuma stoji kako treba pohvaliti učešće kurdskih paravojnih formacija u slamanju Islamske države, dok Turska smatra da ne treba amnestirati jednu terorističku organizaciju samo zato što se borila protiv druge.

“To što se u sporazumu izričito navodi stranka PYD kao legitimni politički partner s kojim švedske vlasti treba da komuniciraju, biće veliki problem u Turskoj. Dogovor Socijaldemokrata i Kakabaveh otežava švedski put u NATO”, rekao je švedskim medijima Pol Levin, direktor Instituta za turske studije na Univerzitetu u Stokholmu.

Slično razmišlja i profesorka političkih nauka na Visokoj školi Södertörns Marja Lemne, koja kaže da se Švedska može pozdraviti s članstvom u NATO-u ako Socijaldemokrate nastave da sarađuju s Kakabaveh oko kurdskog pitanja.

“Ovo je kraj švedske prijave za članstvo u NATO-u. Očito je da švedska vlada ne namerava da udovolji zahtevima Turske. Naravno, bila bi to velika pobeda za Ankaru kad bi Švedska prekinula kontakte sa sirijskim Kurdima, ali razumljivo je da premijerka Magdalena Anderson nije mogla da žrtvovuje svoju vladu zbog toga”, rekao je za Svenska Dagbladet Halil Karaveli, švedski novinar i pisac turskog porekla.

Kao i obično, najoštriji je bio Džimi Akeson, vođa Švedskih demokrata, nacionalističke i antiimigrantske stranke koja je treća po broju zastupnika u parlamentu.

“Izuzetno je žalosno da Magdalena Anderson sabotira švedsko članstvo u NATO-u saradnjom s marksističkom otpadnicom koja ne mari za Švedsku, već u potpunosti zastupa strane interese”, napisao je Akeson na Tviteru.

Mnogi građani podržavaju Kakabaveh

Službene reakcije turskog predsednika Erdogana zasad još nema, no još pre desetak dana njegov glavni savetnik Ilnur Dževik je za švedsku nacionalnu televiziju izjavio kako od švedskog parlamenta očekuje konkretne poteze protiv kurdskih organizacija u Siriji. Kao što vidimo, švedski parlament zaista je reagovao, ali u suprotnom smeru.

S druge strane, mnogi građani i politički faktori podržavaju Kakabaveh, smatrajući da nedemokratski Erdoganov režim ne može postavljati nikakve uslove Švedskoj. Ni sama Kakabaveh nije zadovoljna taktičkim uspehom u švedskom parlamentu od utorka i kaže kako je zabrinuta zbog ustupaka koje su švedski lideri spremni da učine Erdoganu zbog članstva u NATO-u.

“Što je Erdogan agresivniji, to mi postajemo tiši. Gde su naše temeljne slobode i prava? Ne možemo ćutati pred ugnjetavanjem”, rekla je Kakabaveh, čiji će glas u parlamentu Socijaldemokratima biti neophodan i sledeće sedmicekad se bude odlučivalo o proračunu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Index.hr
Foto: Printscreen YouTube / Regeringskansliet

YOU MAY LIKE