Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

AMONIJAK DOSPEO U NIŠAVU: Zbog povećane koncentracije voda iz bunara nije za upotrebu!

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da reka Nišava ima povećane koncentracije amonijaka na lokalitetu uzimanja uzorka 100 metara nizvodno od mosta kod Proseka, na magistralnom putu Pirot – Niš.

Prema objavljenim preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” zbog povećane koncentracije amonijaka u Nišavi, iz preventivnih razloga, voda za piće iz individualnih bunara pored reke Nišave ne sme se koristiti za piće i pripremu hrane.

Isključuje se njena upotreba u svrhu rekreacije, ribolova, korišćenja ulova i drugih aktivnosti u njenoj neposrednoj blizini.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Kako je navedeno u saopštenju, tokom uzorkovanja na tom lokalitetu nije uočena promena organoleptičkih osobina vode u Nišavi (boja vode, miris vode i vidljive otpadne materije).

“Dobijene vrednosti opštih fizičko – hemijskih parametara, kao što su pH vrednost, elektroprovodljivost, rastvoreni kiseonik, procenat zasićenja vode kiseonikom, nitriti, nitrati, ortofosfati, hloridi i sulfati, odgovarale su propisanim graničnim vrednostima za I i II klasu kvaliteta površinskih voda. Izmerena vrednost amonijačnog azota (1.95 mg/l) odgovarala je petoj klasi kvaliteta površinskih voda”, kaže se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo zaštite životne sredine zajedno sa Agencijom za zaštitu životne sredine kontinuirano prati situaciju u vezi sa kvalitetom i ispravnošću vode u reci Nišavi.

POVEZANE TEME:

ISPOVEST MLADIĆA O HORORU U PIROTU: “Ovo je neki otrovan gas, tu ćemo da umremo!”

ŠOK DETALJI PLJAČKE U NEMAČKOJ: Konobarica Miki izvela mnogo veću prevaru nego što se mislilo!

ISTRAGA OTKRIVA: Kako je stradao turski vozač kamiona nađen kod mesta curenja amonijaka

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen Twitter @djhighborn

YOU MAY LIKE