Connect with us

događaji

AMFILOHIJE: Litije se nastavljaju od nedelje… Neka vlast ne muči narod, neka likvidiraju mene!

Published

on

Litije u Crnoj Gori ponovo će biti nastavljene od nedelje, najavio je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i poručio vlasti da, kako je kazao, ne muči njegov narod i sveštenstvo, već da to reši njegovim likvidiranjem.

On je, kako je saopšteno iz MCP, povodom slave radija Svetigora, večeras osveštao i prerezao slavski kolač u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Amfilohije je kazao da se prethodnih godinu preko talasa Svetigore čuje poruka „Ne damo svetinje“, koja je, kako je naveo, započela upravo u Hramu Hristovog Vaskrsenja.

„Prošla je godina od tada. Nažalost, oni koji su na vlasti nastavljaju da podržavaju taj zločinački zakon i tvrde da svetinje koje su ovdje građene od apostolskih vremena i od vremena Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene ne pripadaju narodu već njima“, naveo je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će Gospod prosvetiti razum onima koji upravljaju Crnom Gorom.

Amfilohije je kazao da su se svi nadali da će poslije devedesetih godina gonjenje i nasilje nad Crkvom prestati, navodeći se taj progon opet povampirio „i u naše dane“.

„I ja sam privođen na suđenje kao naslednik prošlih mitropolita, uhapšen je vladika Joanikije sa osam sveštenika”, kazao je Amfilohije.

Kako je rekao, sveštenici u Baru su privođeni i kažnjavani samo zato što su služili službu Božiju i što su sa narodnom obavljali litiju.

“Poslije godinu i zakletve da nećemo dozvoliti da se otimaju svetinje, mi to nastavljamo i nastaviće se ti krsni hodovi od Nedjelje svih svetih. To je znači iduća nedjelja“, poručio je Amfilohije

On je dodao da polaže nadu i u međunarodnu zajednicu da će pomoći da se “virus bratomržnje i bogomržnje zaustavi u Crnoj Gori, na čemu ovi koji su na vlasti žele i dalje da vladaju”.

On je kazao da je spreman, kao Mitropolit, da vlastodršci sa njim urade „ono što su uradili sa Mitropolitom Joanikijem, Arsenijem i Danilom“.

“Pozivam ih da ne muče moj narod i sveštenstvo, već da to reše mojim likvidiranjem”, poručio je Amfilohije.

On je kazao da se od Nedelje svih svetih molebani za spas svetinja, za pomirenje, za bratsku ljubav i slogu nastavljaju u hramovima i crkvama širom Crne Gore.

To od mene narod traži i ja sam dužan da ih ispoštujem“, dodao je Amfilohije.

Izvor: Nova.rs Foto: Youtube

Advertisement