Chicago
32°
Fair
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 2mph NW
Humidity: 76%
Pressure: 30.29"Hg
UV index: 0
WedThuFri
37/27°F
48/45°F
61/36°F

Published 7 months ago

By admin

AMERIKANCI UČE ISTINU O ČETNICIMA: Izložba o Misiji “Halijard” u centru specijalnih operacija, Dražin prsten najvredniji eksponat (FOTO, VIDEO)

U Muzeju avijatičarskih i specijalnih operacija u Fejetvilu u Severnoj Karolini postavljena je izložba posvećena operaciji Halijard. Članovi Fondacije misije Haljard sastali su se 9. maja sa direktorom Muzeja vazdušno-desantnih i specijalnih operacija u Fajetvilu i dogovorili uspostavljanje privremene postavke o misiji Halijard od juna do decembra 2022.

Pored toga, muzej preduzima važnu obnovu i ažuriranje svojih stalnih eksponata i planira da uključi trajnu interaktivnu izložbu posvećenu ovoj misiji.

“Važan deo ove izložbe je priča o generalu Mihailoviću, koja je toliko dugo čuvana kao tajna”, kaže Džon Kapelo, predsednik Fondacije misija Halijard.

“Nakon njegovog pogubljenja 1946. godine, američki predsednik Truman odlikovao ga je Medaljom časti. Fondacija misija Haliajard posvećenja je predstavljanju priče generala Mihailovića, Jugoslovenske vojske u otadžbini i četničkim snagama kojima je komandovao”, dodaje.

Među najvažnijim eksponatima izložbe, nalaze se privatni predmeti učesnika operacije, donirani od strane njihovih porodica.

Direktor muzeja avijatičarskih i specijalnih operacija Džim Bartlinski posebno ističe važnost predmeta koje je donirala porodica Kol, tačnije fotoaparata sa fotografijama i zlatnog prstena koji je Robert Kol dobio na poklon od generala Mihailovića lično.

Fotografije koje je Kol napravio beležeći trenutke provedene u Srbiji izložene su u muzeju, kao i ovaj interesantni prsten na kojem je ugravirana lobanja sa ukrštenim kostima, jedan od simbola četničkog pokreta otpora.

Robert Bob Кol, 1944. godine iskočio je iz oštećenog aviona, pogođenog nemačkom raketom, iznad Pranjana gde su mu meštani spasili život. U Srbiji je proveo 66 dana i oduševio se žiteljima podsuvoborskih sela. Porodica ovog pilota doživotno je zahvalna srpskom narodu, a najlepše reči imao je i Bobov sin Geri Кol.

Robert Bob Kol imao je foto aparat i zabeležio je eksluzivne fotografije pranjanskih zaseoka. General Mihailović bio je jako blizak sa Gerijevim ocem koji mu je ostavio u amanet prsten. Na ukrcavanju u avion razmenio je prsten sa generalom Mihailovicem. Prsten koji je Draza nosio danas se nalazi u kućnoj kolekciji Gerija Kola u Teksasu, a trenutno je izložen u Muzeju avijatičarskih i specijalnih operacija u Fejetvilu.

“Tokom vremena provedenog u Srbiji se moj otac sprijateljio sa generalom Mihailovićem i toliko su se zbližili da su pred očev odlazak razmenili prstenje. Moj je otac njemu dao prsten koji je dobio za maturu, a general Mihailović njemu svoj lični prsten sa ugraviranom posvetom. Taj neprocenjivi artefakt je i dalje u vlasništvu moje porodice”, ispričao je Geri Kol.

Osim predmeta, Muzej je pažnju posvetio i tragičnoj priči srpskog generala.

“Pod vođstvom generala Draže Mihailovića, hrabri otpor četnika protiv brutalne nacističke okupacije osvojio je maštu Amerikanaca. U stvari, od 1942. godine, svedočanstva o Generalu Mihailoviću i njegovim četnicima pojavila su se u najmanje osam američkih stripova, u brojnim novinskim i magazinskim člancima, pa čak i u holivudskom filmu”, piše na plakatu posvećenom Mihailoviću u Muzeju avijatičarskih i specijalnih operacija.

“Do kraja 1944, prokomunističke frakcije unutar savezničkih redova proširile su glasine o četničkoj kolaboraciji sa nacistima. Zbog toga, Mihailović i njegova vojska izgubili su podršku Saveznika, koji su prešli na stranu komunističke Narodno-oslobodilačke armije i jugoslovenskih Partizana kojima je komandovao Josip Broz Tito. Nakon rata, Tito, premijer Jugoslavije, očistio je vladu od svih ne-komunista. Kao rojalista, Mihailović je uhapšen i optužen za izdaju i ratne zločine. Pošto je proglašen krivim, nekadašnji gerilski lider pogubljen je 17. jula 1946. godine. Uprkos tragičnom kraju, predsednik Hari S. Truman posthumno je odlikovao Mihailovića Medaljom časti za njegovu ulogu u pobedi nad Nacistima i spasavanju savezničkih avijatičara 1944. godine”, dodaje se na plakatu.

Muzej avijatičarskih i specijalnih operacija ima preko 300.000 posetilaca godišnje, a mnogi od njih će imati priliku i da razgovaraju o misiji Halijard, kao i o važnoj ulozi koju su Srbi imali u njenom uspehu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Halyard Mission Foundation

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)