Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 9mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
54°F
54°F
54°F
55°F
57°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

AMERIKANCI PREDSTAVILI NOVOG NEVIDLJIVOG BOMBARDERA: “Ovo je najnapredniji vojni avion ikada napravljen!”

Najnoviji američki strateški “stelt” bombarder, B-21, koji će moći da nosi nuklearno oružje, konačno je ugledao svetlost dana na javnoj prezentaciji.

Sama prezentacija je bila izvedena na holivudski način. U hangaru se sve zamračilo, a onda su polako počeli da izbijaju obrisi plavo osvetljene letelice. Scena koju je videlo 600 VIP gostiju i 2.000 zaposlenih u Nortrop Gruman-u nije otkrila mnogo više od spoljašnje sličnosti sa prethodnikom – strateškim bombarderom B-2.

B-21 Rajder je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, koji je u razvoju već sedam godina. Skoro svaki aspekt razvoja je klasifikovan.

„B-21 je najnapredniji vojni avion ikada napravljen. To je oličenje pionirske inovacije i tehnološke izvrsnosti, rekao je generalni direktor kompanije.

Bombarder je deo napora Pentagona da modernizuje sva tri dela svoje nuklearne trijade, koja uključuje nuklearne balističke rakete lansirane iz silosa i bojeve glave koje se lansiraju sa podmornica. To predstavlja svojevrsni odgovor na kinesku ubrzanu modernizaciju vojske.

„Trebao nam je novi bombarder za 21. vek koji bi nam omogućio da se nosimo sa mnogo komplikovanijim pretnjama, poput onih za koje se strahovalo da će jednog dana doći iz Kine i Rusije“, rekla je sekretarka vazduhoplovnih snaga Debora Li Džejms 2015. Godine.

Nova letelica dugog dometa može da nosi konvencionalno i nuklearno oružje i praktično je nevidljiva za napredne radare i sisteme protivvazdušne odbrane.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin takođe je bio u fabrici u Palmdejlu u Kaliforniji.

„B-21 je impozantan, ali je još impresivnije ono što se krije iza okvira. Nijedan drugi bombarder dugog dometa ne može da parira njegovoj efikasnosti. Neće mu biti potrebna logistička podrška da bi ugrozila bilo koju metu. Čučećete, ali nećete moći da ga vidite“, rekao je.

Dodaje da čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušne odbrane će imati problema da ga uoče na nebu.

Način na koji funkcioniše je izuzetno napredan u odnosu na B-2 jer je tehnologija toliko evoluirala u smislu računarskih mogućnosti da sada možemo da ugradimo u softver B-21.

Druge promene će verovatno uključiti napredne materijale koji se koriste za premaze kako bi letelicu bilo teže otkriti na radaru, nove načine za kontrolu električnih emisija kako bi bombarder mogao da zavara radare i maskira se kao drugi objekat, kao i korišćenje novih pogonskih tehnologija, nekoliko stručnjaka otkriveno.za odbranu.

Varden nije precizirao, ali je rekao da će bombaš biti još teže uočiti na radaru.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Jutarnji list
Foto: YouTube Printscreen

YOU MAY LIKE