Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

AMERIKANCI PESIMISTIČNI: Ukrajini ostalo mesec dana za kontraofanzivu, Kijev razmatra mirovne pregovore!

Ukrajini je ostalo nešto više od 30 dana borbe pre nego što vremenske prilike počnu da ometaju kontraofanzivu, ocenio je načelnik Generalštaba vojske SAD general Mark Mili.

Govoreći zajedno sa načelnikom generalštaba britanske vojske Tonijem Radakinom za Bi-Bi-Si, Mili je rekao da kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, kao i da se i dalje vode teške borbe.

Ocenio je da je prerano reći da li je kontraofanziva propala.

„Još ima dovoljno vremena, verovatno oko nekih 30 do 45 dana za borbu. Ima bitaka koje nisu gotove. Ukrajinci još nisu završili borbeni deo onoga što pokušavaju da postignu’“, rekao je Mili.

Kontraofanziva koju su ukrajinske snage pokrenule tokom leta ima za cilj oslobađanje teritorija koje je okupirala Rusija, ali do sada nisu ostvareni veći uspesi, uprkos tome što ukrajinski generalni tvrde da su probili prve linije odbrane ruskih snaga na južnom frontu.

“Rekao sam na početku rata, da će trajati dugo i da će se sporo razvijati, i da će biti mnogo žrtava, a to je upravo ono što se događa’“, rekao Mili.

General Toni Radakin je rekao da Ukrajina pobeđuje i da Rusija gubi.

„To je zato što je cilj Rusije bio da osvoji Ukrajinu i stavi je pod svoju kontrolu. To se nije desilo i nikada se neće desiti, i zato Ukrajina pobeđuje“, rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina povratila 50 odsto teritorije koju je Rusija zauzela, i da je napredak ukrajinskih snaga zavisio i od toga što je međunarodna zajednica „primenila ekonomski i diplomtaski pritisak, od čega Rusija pati“.

PROČITAJTE VIŠE:

Blinken: Ukrajinske vlasti bi mogle da pristanu na pregovore sa Moskvom

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da veruje da je Ukrajina spremna da pregovara sa Rusijom ako ruska strana pokaže interesovanje za diplomatiju.

„Što se tiče pregovora, potrebno je dvoje za tango. Do sada, nismo videli nikakve indikacije da (ruski predsednik) Vladimir Putin ima bilo kakav interes za smislenu diplomatiju. Ako to učini, mislim da će Ukrajinci biti prvi koji će se angažovati i mi ćemo ih podržati”, rekao je Blinken u intervjuu za ABC.

On je dodao da svi žele da se sukob okonča, ali, kako je naveo, rat u Ukrajini mora da se završi pod pravednim i trajnim uslovima koji odražavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Blinken je boravio u nenajavljenoj poseti Kijevu 6. i 7. septembra, tokom koje je najavio više od milijardu dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući 5,4 miliona dolara zaplenjene imovine ruskih oligarha, prenosi Tanjug.

POVEZANE TEME:

MASK SPREČIO NAPAD UKRAJINE NA RUSKU FLOTU: Šokantna otkrića iz života američkog milijardera u novoj biografiji!

AMERIKA KRENULA BRITANSKIM STOPAMA: Isporučuju Ukrajini granate sa osiromašenim uranijumom!

“NEVEROVATNO KOLIKO JE LJUDI REAGOVALO”: Emotivno obraćanje Amerikanca zarobljenog u pećini 1.000 metara ispod zemlje! (VIDEO)

Izvor: Politika
Foto: Bulent Kilic AFP

YOU MAY LIKE