Chicago, IL
68°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 68°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 63%
Pressure: 29.36"Hg
UV index: 3
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
68°F
68°F
66°F
64°F
63°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 34°F
52°F / 37°F
61°F / 46°F
64°F / 52°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

AMERIKANAC, A SRPSKI HEROJ: Henri je bio dobrovoljac u ratu protiv Turaka, osnovao je ‘Vitezove crvenog krsta” i postao general naše vojske!

Amerikanac Henri Mekajver bio je poreklom iz Virdžinije, ali to ga nije sprečilo da pređe pola sveta i zajedno sa srpskim ustanicima pobedi Turke u ratovima 1877. i 1878. godine.

Henri je započeo vojnu karijeru kada je imao samo 16 godina. U Americi je izbio građanski rat, a Mekajver se pridružio strani Кonfederacije. Već sa 20 godina bio je iskusan vojnik.

Dok se borio za Кonfederaciju, bio je pod komandom trojice poznatih generala: Džeksona, Stjuarta i Smita. Poznato je i da je izazvao oficira Unije majora Tomlina na dvoboj u kojem je pobedio usmrtivši protivnika.

Mekajver se posle toga zaputio u Crnu Goru da idejom da prikupi što više dobrovoljaca za borbu protiv Turaka.

PROČITAJTE VIŠE:

Tokom vojevanja, upoznao je i srpskog ustanika Petra Mrkonjića, istoriji poznatijeg kao kralj Petar I Кarađorđević, sa kojim je zajedno ratovao sve do 1876. godine, kada je na poziv kralja Milana I otišao da prikupi sredstva i ljude za konjičku brigadu koja će se boriti u novom ratu protiv Turaka. Vraća se u Beograd iste godine gde osniva konjičku brigadu “Vitezovi crvenog krsta”.

Ovaj odred istakao se u bojevima za Moravac, a kasnije i u bojevima kod Timoka i Morave.

Mekajver je 1878. godine učestvovao u Hercegovačkom ustanku i Srpsko-turskom ratu, obezbedio je svoje mesto u srpskoj istoriji, a svoju misiju u Srbiji završio je sa činom brigadnog generala i kao veoma voljen oficir, kako u narodu, tako i u vojsci i na dvoru.

POVEZANE TEME:

SRBI SU IMALI SVOG “TOP GANA”: Kako su naši piloti ratnim herojstvom inspirisali američke oficire da im pišu hvalospeve!

IRANAC, A PRAVI SRPSKU MUZIKU: Farja peva o Kosovu, Malom Radojici i Marku Kraljeviću! (VIDEO)

SVI JEDEMO ŠOPSKU SALATU, A EVO KO SU ŠOPI: Žive u Srbiji i Bugarskoj, slave slavu, a imaju i mit o svom poreklu!

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Instagram @vitez_brend

YOU MAY LIKE