Connect with us

Amerika

AMERIKA ZA PATIKE! Nasilje i pljačke u velikim centrima, pet mrtvih, ubistvo Flojda iskorišteno u političke svrhe (VIDEO)

Published

on

Protesti petu noć za redom zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda održavaju se u 140 gradova širom Amerike, a policija je do sada uhapsila više od četiri hiljade ljudi.

Tokom noći u Vašingtonu na više mesta u blizini Bele kuće zapaljena je vatra, a u Njujorku je uhapšena ćerka gradonačelnika Kijara de Blazio, koja se pridružila nezakonitim protestima, a puštena je posle privođenja u policijsku stanicu. Dramatično je i u Filadelfiji, kao i u Mineapolisu, gde je sve počelo. Ukupan broj stradalih u neredima popeo se na pet.

Stiče se utisak, a njega dele i mnogi komentatori ovih dana u Americi, da je brutalno ubistvo Džordža Flojda iskorišteno u političke svrhe, a svakako kao predigra za novembardske predsedničke izbore.

Predsednik SAD Donald Tramp juče je najavio da će radikalna grupa “Antifa”, čiji pripadnici su učestvovali u eskalaciji nasilja od prvog dana, a čiji je osnivač i finansijer bilioner Džordž Soroš, uskoro biti proglašena terorističkom organizacijom. Pored nje, Soroš stoji i iza grupe “Black Lives Matter” (“Crni životi znače”) koja radikalizuje proteste među pripadnicima afro-američke populacije

https://www.facebook.com/watch/?v=1466066740263225

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

TRAGEDIJA U ST.LUISU: Jedan od demonstranata završio pod točkovima kamiona

Nekoliko požara zapaljeno je u neposrednoj blizini mesta u kojem borave predsednici SAD, a pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

GRAD BRATSKE LJUBAVI: Filadelfija je juče bila poprište pljačke i otimačine

Taj potez vlasti, međutim, nije obeshrabrio demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

Policijski čas je uveden i u Čikagu, u kome je i juče bilo sukoba demonstranata i policije, ali je slika i prilika nereda bio opljačkani supermarket iz koga su demonstranti ukrali na stotine pari patika, a isto toliko ostavili iza sebe.

AMERIKA ZA PATIKE: Mirni protesti na kraju završeni sukobima i pljačkom

Podseća Vas na nešto?

U jednom trenutku usred nereda našao se i poznati glumac rodom iz Čikaga, Džon Kjuzak, kome policija nije dozvolila da telefonom snima sukobe i zapaljene automobile.

Tekst: Serbian Times/Nova.rs Foto: Youtube

Advertisement