Chicago
16°
Углавном облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 16mph NW
Влажност: 63%
Притисак: 30.19"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
39/32°F
48/34°F
41/36°F

Published 1 godina ranije

By admin

AMERIKA U PANICI ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Obezbeđeno 72.000 doza vakcina, obolelih samo 25!

Sjedinjene Države imaju više od 36.000 doza vakcine Džineos protiv majmunskih boginja koje su odmah dostupne u strateškim nacionalnim zalihama, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo zdravlja i ljudskih usluga (HHS).

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti obezbedio je vakcinu za ljude koji su bili izloženi visokom riziku od virusa, kako bi sprečili dalje širenje bolesti. SAD su do petka identifikovale 25 potvrđenih ili pretpostavljenih slučajeva majmunskih boginja u 12 država.

SAD su poslale zahtev za isporuku dodatnih 36.000 doza Džineosa danskoj biotehnološkoj kompaniji Bavarian Nordic, rekla je Don O’Konel, pomoćnica sekretara za spremnost i reagovanje pri HHS.

Bavarian Nordic trenutno na raspolaganju ima više od milion doza koje su već u vlasništvu SAD, i može da obezbedi još 16,4 miliona doza na eventualni zahtev savezne vlade.

Globalna epidemija majmunskih boginja najveća je ikada van Afrike. Skoro 800 potvrđenih slučajeva zaraze u 27 zemalja prijavljeno je Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Većina slučajeva je u Evropi, posebno u Portugalu, Španiji i Ujedinjenom Кraljevstvu.

Uprava za hranu i lekove je 2019. godine odobrila Džineos za starije od 18 godina sa visokim rizikom od malih ili majmunskih boginja. Vakcina sa dve doze je jedina vakcina koja je odobrena za specifično sprečavanje majmunskih boginja. Međutim, SAD takođe imaju više od 100 miliona doza vakcine protiv malih boginja starije generacije ACAM2000 koju proizvodi Emergent BioSolutions.

SAD su podelile 1.200 doza Džineosa i ACAM2000 za ljude koji su izloženi visokom riziku od majmunskih boginja, rekao je dr Raj Pandžabi, koji vodi kancelariju za spremnost za pandemiju Bele kuće, u razgovoru sa novinarima u petak.

Iako je ACAM2000 odobrila FDA 2007. za sprečavanje malih boginja, vakcina se takođe može koristiti za zaštitu od majmunskih boginja u okviru CDC programa. Majmunske boginje pripadaju istoj porodici virusa kao i male boginje, iako su mnogo blaže.

SAD takođe distribuira oralni antivirusni lek zvan tekovirimat koji se može koristiti za lečenje ljudi zaraženih majmunskim boginjama, rekao je Pandžabi. Tecovirimat je bila prva pilula koju je FDA odobrila 2018. za lečenje malih boginja, iako se može koristiti i protiv majmunskih boginja u okviru CDC programa.

CDC generalno preporučuje Džineos pre nego ACAM2000, koji može imati ozbiljne neželjene efekte, i ne daje se određenim grupama kao što su trudnice.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: CNBC
Foto: Pexels, Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE