Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

AMERIKA PODIŽE KAMATNE STOPE: Novi udar na džepove građana, eksperti se nadaju zaustavljanju inflacije!

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel je u sredu jasno stavio do znanja da će ova institucija početi da povećava kamatne stope kako bi obuzdao rastuću inflaciju.

U izveštaju koji će predati kongresnom komitetu, Pauel je upozorio da su ekonomske posledice ruske invazije na Ukrajinu “veoma neizvesne“. On kaže da bi Fed “trebalo da bude okretan“ u odgovoru na neočekivane promene koje su rezultat rata ili sankcija koje su Sjedinjene Države i Evropa uvele Moskvi.

Očekuje se da će Fed povećati svoju referentnu kratkoročnu kamatnu stopu nekoliko puta ove godine, počevši od 15. marta. Najavljeno povećanje stope biće prvo od 2018. godine.

Кada Fed podigne svoju kratkoročnu stopu, troškovi pozajmica takođe rastu za niz potrošačkih i poslovnih kredita, uključujući zajmove za kuće, automobile i kreditne kartice.

Pauel je priznao da su cene skočile daleko iznad cilja Fed-a od 2% — inflacija je u januaru dostigla 7,5% u poređenju sa godinom ranije — kao i da su se više cene zadržale duže nego što se očekivalo.

„Razumemo da visoka inflacija nameće značajne poteškoće, posebno onima koji su najmanje u stanju da podmire veće troškove osnovnih životnih namirnica poput hrane, stanovanja i prevoza“, rekao je predsednik Fed-a u svom svedočenju Кomitetu za finansijske usluge Predstavničkog doma.

Ipak, on dodaje da centralna banka očekuje da će inflacija ove godine postepeno opadati kako se zamršeni lanci snabdevanja raspliću, kao i da će se smanjiti ukupna potrošnja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Newsmax.com
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE