Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 3°F
Wind: 4mph W
Humidity: 40%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

AMERIKA PAMTI SVOJE HEROJE: Dan sećanja obeležen širom Sjedinjenih Država (FOTO)

U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obeležava državni praznik Dan sećanja (Memorial Day), kojim se odaje pošta Amerikancima stradalim u ratovima tokom celokupne američke istorije.

Američki predsednik Džozef Bajden je na Dan sećanja odao počast poginulim pripadnicima američkih oružanih snaga na Nacionalnom vojnom groblju u Arlingtonu.

“Setite se njihove žrtve, hrabrosti i blagodeti. Njihovih osmeha, ljubavi, smeha i humanosti”, poručio je Bajden tokom memorijala.

Američki predsednik govorio je i o svom preminulom sinu Bou Bajdenu koji je kao američki vojnik službovao u Iraku. U nedelju je obeležena šestogodišnjica njegove smrti. Preminuo je od raka 2015. godine.

Onima koji danas tuguju za voljenima: Džil i ja znamo kako se osećate. Naši gubici nisu isti, ali razumemo prazninu u grudima koja preti da vas povuče sa sobom”, rekao je Bajden u obraćanju.

Osvrnuo se i na svoje česte tvrdnje o usponu autokratskih vlada širom sveta – ponovivši da su sloboda, mogućnosti i pravda obeležja demokratija – a ne autokratija.

“Ova nacija je izgrađena na ideji i to je jedina tako satkana nacija na svetu. U osnovi svih ostalih je etnička pripadnost, geografski položaj, vera… Naša osnova je u ideji slobode i mogućnosti za sve”, rekao je Bajden.

Američki predsednik Džozef Bajden, potpredsednica Kamala Haris i najviši vojni državni zvaničnici učestvuju u obeležavanju Dana sećanja na nacionalnom groblju Arlington u blizini prestonice Vašingtona.

Čitava zemlja odaje počast svim poginulim pripadnicima američkih oružanih snaga.

https://www.instagram.com/p/CPiwZ2bL7kN/?utm_source=ig_embed&ig_rid=3e76baea-e5cd-4bc3-b371-f6bafa81aa18

Dan sećanja se u Sjedinjenim Državama obeležava od 1868. u spomen palim vojnicima obe strane koji su poginuli u Građanskom ratu (1861-1865) i to svakog poslednjeg ponedeljka u maju. Takođe, taj dan označava i nezvanični početak letnje sezone i putovanja u Sjedinjenim Državama.

Memorijal se održava u drugačijim okolnostima u odnosu na 2020. i striktne mere uvedene zbog pandemije koronavirusa. U 2021. građani, u uslovima popuštanja mera usled smanjenja broja slučajeva obolelih od koronavirusa i uspešne kampanje vakcinacije, vraćaju se prazničnim običajima ustanovljenim pre pandemije.

Više od 1,8 miliona ljudi prošlo je kroz aerodrome širom zemlje u četvrtak i petak, objavila je Uprava za bezbednost transporta.

Američko udruženje za putovanja saopštila je da očekuje skok od 60 odsto putničkog saobraćaja uz napomenu da je najmanje 37 miliona građana planiralo da se udalji oko 80 kilometara od kuće, koristeći automobile kao prevozno sredstvo.

Izvor: Glas Amerike Foto: Agencije

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)