Chicago, IL
75°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 38%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 6
2 pm3 pm4 pm5 pm6 pm
73°F
68°F
63°F
63°F
61°F
MonTueWedThuFri
63°F / 48°F
64°F / 59°F
66°F / 50°F
57°F / 46°F
54°F / 43°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

AMERIKA OBORILA DEČIJI BALON OD 12 DOLARA?: Kineski balon ipak nije špijunska letelica!

Bottlecap Balloon Brigade, grupa hobista iz Severnog Ilinoisa, veruje da bi objekat koji su Sjedinjene Države oborile prošle nedelje iznad Jukona zapravo mogao da bude jedan od njihovih balona.

Kako su naveli, baloni kojima upravljaju se ne razlikuju od balona od 10 do 15 dolara koje deca kupuju za zabave i nisu posebno dizajnirani za naučne svrhe.

Projektil Sidevinder koji je koristilo Vazduhoplovstvo da obori objekat iznad Jukona košta oko 400.000 dolara, a objekat je bio jedan od tri neidentifikovane letelice oborene tokom proteklog vikenda.

Kineski špijunski balon koji je nekoliko dana ranije ušao u njihov vazdušni prostor podstakao je vojsku da pomnije prati objekte koji lebde iznad njihove teritorije.

Iako američki zvaničnici još uvek nisu potvrdili šta su tačno oborili, predsednik Džozef Bajden rekao je u četvrtak da su to najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama ili uključeni u naučna istraživanja.

„Ono što su opisali kao oboreno nije u suprotnosti sa onim što mi letimo napolju“, rekao je član grupe.

Inače, u četvrtak je objavljena vest da je grupa saopštila da je jedan od njihovih balona nestao u blizini Aljaske u subotu, istog dana kada je F-22 oborio objekat iznad Jukona u Kanadi.

„Kada sam čuo da je u pitanju srebrni predmet na koji je pričvršćen teret, pomislio sam da bi to mogao da bude neki od naših balona“, rekao je.

Potvrdio je da su vladini zvaničnici došli do nekih članova, a portparol komande severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane rekao je da je FBI kontaktirao klub.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da SAD ne mogu da potvrde navode da je balon pripadao klubu.

„Predmet nije u našem posedu, pa je veoma teško znati o čemu se radi. Mislim da svi moramo da prihvatimo mogućnost da možda nećemo moći da je pronađemo“, rekao je Kirbi.

Mesecima je grupa hobista pratila svoj balon pomoću antene pričvršćene za letelicu, koristeći GPS da bi znali gde se nalazi. Na osnovu njihovih podataka, balon je trebalo da bude iznad Aljaske kada je eksplodirao.

„Osim ako nema uši Mikija Mausa i ako piloti F-22 imaju precizan vid i mogu da razaznaju, nije jasno u šta tačno gledate. Poenta je da uopšte nije nemoguće da je to naš balon“, rekao je član grupe.

Kirbi je dodao da je obaranje objekta bila prava odluka koju su doneli u pravo vreme, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, dostupne informacije i preporuke njihovih vojnih komandanata.

„Zar to nije bolji ishod nego da se razmišlja o mogućnosti većih pretnji po našu nacionalnu bezbednost“, odgovorio je Kirbi na mogućnost da se ispostavi da su objekti zapravo korišćeni za civilnu i rekreativnu upotrebu ili meteorološki baloni.

Iako im je žao što su baloni nestali, članovi hobi grupe nisu ljuti i podržavaju odluku Sjedinjenih Američkih Država.

„Ja sam Amerikanac i ne želim da se nešto loše desi našoj zemlji. Ako ne znaju, radije bih da pogreše i obore balone od 100 dolara nego da se nešto loše desi nad Kanadom ili Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključio je član hobi grupe.

SAZNAJTE VIŠE:

TRAGALI ZA LJUDIMA A NAŠLI DVA MILIONA DOLARA: Vatrogasci ispod ruševina našli punu torbu novca!

VELIKI SKUP DIJASPORE U VAŠINGTONU: Projekcijom filmova počeo najveći sastanak Srba iz Amerike u poslednjih 20 godina! 

SVETSKA ŠAMPIONKA U AMATERSKOM MMA: Srpska borkinja Nina osvojila zlato!

Izvor: Nova
Foto: Špijunski balon, Kina rintscreen Twitter @spectatorindex

YOU MAY LIKE