Connect with us

Amerika

AMERIKA GLASOVIMA NE VERUJE: Bajden blizu “pobede”, Tramp sprema veliku tužbu, internet pun snimaka izborne krađe (VIDEO)

Published

on

Najkontroverzniji izbori u istoriji SAD privode se kraju, bar kada je sabiranje glasova u pitanju. Ali, posle prvog poluvremena na dan izbora, i drugog, koje se poput španske sapunice odvija u poslednjih 72 sata, već je izvesno da nas čekaju i produžeci. A ko zna, možda i penali.

Nakon prebrojavanja glasova pristiglih poštom, Bajden je prvo preuzeo trku u Džordžiji, gde posle preprojanih 99,7 odsto glasova ima prednost od blizu 3.000 glasova (16 elektora). A zatim i u Pensilvaniji, gde su glasovi koje su poštari neuobičajeno dugo istovarali na biralištima doneli bivšem potpredsedniku prednost od skoro 20.000 glasova na 98% prebrojanih, a doneće mu 20 poena ako pobedi na kraju. Bajden ima prednost i u Nevadi (23.000 na 87%), koja nosi možda i presudnih 6 elektorskih glasova.

S druge strane, Severna Karolina kao da je odsečena tornadom u poslednja tri dana, jer još od noći 3.novembra, ako je suditi po izveštajima, tamo nije prebrojan nijedan glas, a Tramp ima prednost od nekih 76.000 glasova. Kasno danas, “došla je struja” u Severnu Karolinu, koja je najavila da će konačne rezultate objaviti do 12. novembra(?!).

U Arizoni, gde su mediji već proglasili pobedu demokratskog kandidata, Tramp je u međuvremenu smanjio razliku za tri procenta i sada se nalazi na nekih 37.000 glasova razlike, a ostalo je da se prebroji još 10% listića.

Za sada, Bajden ima 253 elektorska glasa i dovoljno mu je da osvoji bilo koje dve od pomenutih pet država da bi pobedio. Trampu trebaju bar četiri da bi produžio svoj boravak u Beloj kući.

Prema aktuelnim trendovima u pomenutim swing državama Bajden je znatno bliži promociji, ali Tramp je već najavio tužbe u nekoliko država, žaleći se da su izbori organizovano pokradeni na biračkim mestima, da su glasali mrtvi i oni koji više ne žive u državama u kojima su glasali.

Istovremeno, internetu je zapljusnut sa više snimaka na kojima se vide službenici koji popunjavaju/prepravljaju listiće na biračkim mestima. Društvene mreže uporno blokiraju te snimke za javno prikazivanje, ali oni ipak pronalaze načina da dođu do građana.

Is there any possible legit explanation for this?

Posted by Vincent Warren on Thursday, November 5, 2020

U međuvremenu, pojavilo se i objašnjenje za jedan od tih snimaka, u kome famozni fact checkeri kažu da je “službenica samo kopirala oštećen listić, da bude sigurna da je uračunat”, što zvuči otprilike kao da advokat brani pljačkaša banke rečenicom da je ovaj “samo upao u sef da presloži novčanice”.

Eto, mislili smo da ovako nešto može da se desi samo na Balkanu, Južnoj Americi sedamdesetih ili Africi, ali upravo se dešava i najmoćnijoj državi sveta, koju mnogi smatraju svetonikom demokratije.

Predsednik Donald Tramp se danas nije oglašavao pred kamerama, ali je preko Tvitera, koji mu je u ova dva dana brisao skoro svaki drugi post, poručio:

“Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, da bih onda video kako potencijalni tragovi nestaju kako su dani prolazili. Možda će se ovi tragovi vratiti kako se naši pravni postupci budu kretali dalje!, naveo je Tramp.

S druge strane, Džo Bajden je najavio obraćanje večeras u 7PM po istočnom vremenu, ali na to obraćanje se još uvek čeka. Navodno, u Bajdenovom štabu čekaju da se prebroji 100% glasova u jednoj od dve države koje su blizu da konačno okončaju taj proces, Džordžiji ili Pensilvaniji.

Pred Amerikom je još jedna neizvesna, a za neke i besana noć.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Youtube

Advertisement