Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

AMERIČKI ULTIMATUM ZA TIKTOK: Ili promenite kinesko vlasništvo, ili sledi zabrana u SAD!

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zahteva od kineskih vlasnika “TikToka” da se odreknu svog udela u popularnoj aplikaciji ili će se u suprotnom suočiti sa mogućom zabranom u SAD, saznaje “Rojters” u toj kompaniji.

TikTok je u vlasništvu kineskog “Bajt densa”, najvrednijeg startapa na svetu, a ima više od 100 miliona korisnika u SAD, navodi Rojters.

Ovaj potez je usledio nakon uvođenja novog američkog zakona koji omogućava Beloj kući da zabrani TikTok ili druge inostrane tehnologije, ako predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

Portparolka TikToka Bruk Oberveter rekla je za Rojters da je nedavno Komitet za strana ulaganja SAD, koji vodi Ministarstvo finansija, od kompanije zahtevao da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje akcije ili će se u suprotnom suočiti sa mogućom zabranom u Americi.

“Ako je zaštita nacionalne bezbednosti cilj, onda se ne rešava problem. Promena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa“, rekla je portparolka TikToka.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode, dodaje Rojters.

PROČITAJTE VIŠE:

Ovo je prvi put da je u vreme demokratskog predsednika Džozefa Bajdena zaprećeno potencijalnom zabranom TikToka. Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Tramp, pokušao je da zabrani TikTok 2020. godine, ali su ga američki sudovi u tome sprečili.

Druge zemlje takođe su odlučile da zabrane aplikaciju i izrazile zabrinutost zbog povezanosti za kineskim vlastima i prikupljanja podataka korisnika širom sveta.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih aplikacija kineskih programera na svim uređajima u junu 2020. godine, tvrdeći da su potencijalno štetne po bezbednost i integritet zemlje.

Avganistan je u pregovorima o zabrani TikToka, a Pakistan je privremno zabranjivao TikTok najmanje četiri puta, a poslednja zabrana je okončana u novembru, zbog onoga što je vlada ocenila kao “nemoralan i nepristojan sadržaj u aplikaciji”, navodi Rojters.

Zaposlenima u belgijskoj vladi više neće biti dozvoljeno da koriste TikTok na službenim telefonima, a istu odluku su donele i kanadske vlasti zbog bezbednosnih rizika.

I Tajvan je zabranio TikTok i neke druge kineske aplikacije na uređajima i u decembru 2022. pokrenuo istragu aplikacija društvenih medija zbog sumnje na protivzakonite aktivnosti.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Američkog kongresa glasanjem je početkom meseca usvojio predlog zakona koji bi predsedniku Džozefu Bajednu dao ovlašćenje da u SAD zabrani aplikaciju i društvenu mrežu TikTok.

Bela kuća je ranije dala svim saveznim agencijama smernice da u roku od 30 dana izbrišu TikTok sa svih vladinih uređaja. Kongres i više od polovine američkih država do sada su zabranili TikTok na službenim mobilnim uređajima.

I Evropska komisija i Evropski parlament zabranili su TikTok na telefonima svojih službenika iz bezbednosnih razloga.

Sa druge strane, u Kini su već duže vreme blokirane strane platforme društvenih medija i aplikacije za razmenu poruka.

POVEZANE TEME:

INTERVJU, MILA ALEČKOVIĆ: Americi zbog Ukrajine preti glad i najveći poraz, jedino Tramp može da prekine rat! (VIDEO)

KINA NIKAD OŠTRIJE UPOZORILA SAD: Ili promenite stav, ili sledi sukob!

ŠTA SE OVO DEŠAVA? Država sa kojom se Srbija graniči pred bankrotom, traže pomoć MMF-a!

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE