Connect with us

aktuelno

AMERIČKI SENATOR TED KRUZ OTKRIVA: SAD su finansirale istraživanje korona virusa u Vuhanu!

Published

on

Američki senator Ted Kruz izjavio je, i to potkrepio dokumentima, da su Sjedinjene Američke Države finansirale istraživanja korona virusa u Institutu za virologiju u kineskom gradu Wuhanu, koji se nalaze nedaleko od pijace za koju se sumnja da je bila izvor globalne pandemije.

– Vlada SAD je apsolutno znala da se u Vuhanu istražuje korona virusi kod slepih miševa. I ne samo to. Američka vlada je finansirala ta istraživanja i dolari poreskih obveznika su otišli na to. Konkretno, iz Nacionalnog instituta za zdravlje SAD sam danas dobio potvrdu da je u 2019.godini Institut u Vuhanu finansiran sa 76.301$, što je samo deo programa od 3,7 miliona $ koji je Amerika dala Kini, Tajlandu, Laosu, Kambodži, Maleziji Indoneziji, Vijetnamu i Mijanmaru za istraživanja korona virusa i mogućnosti zaraze među lokalnim stanovništvom, uključujući laboratorijske analize koje su trebale da predvide koji od novootrivenih virzusa predstavljaju najveću pretnju za ljude, otkrio je Kruz.

Senator republikanac iz Teksasa, koji je pre nešto više od mesec dana prvi ukazao na vezu između Instituta za vorologiju u Vuhanu i virusa koji je preplavio svet, nakon čega ga je veći deo javnosti optužio kako širi teorije zavere, sada tvrdi da u gradu Vuhanu ne postoji jedna, već dve laboratorije u kojima su vršena istraživanja.

OVDE JE VIRUS ZAPOČEO SVOJ PIR: Pijaca egzotičnih životinja u Vuhanu

On takođe tvrdi da je pre pandemije američki Stejt Department dobio informaciju od izvora da Institut u Vuhanu nije bezbedan i da postoji velika mogućnost da virus završi van laboratorije.

-Na pitanje šta je tačno SAD finansirala u Vuhanu, od Nacionalne instituta za zdravlje sam dobio odgovor da je to istraživanje strukture virusa, njegovog uticaja na životinjske i potencijalno ljudske organizme, patogeneza virusa i receptora, ali da nisu podržani projekti pravljenja novih virusa. Kineska vlada mora da odgovori da li je novac koji je dobila od SAD i Svetske zdravstvene organizacije potrošen na virus koji je do sada ubio preko 140.000 ljudi u celom svetu, zaključuje Ted Kruz.

Video intervju sa Tedom Kruzom možete pogledate OVDE.

Inače, SAD godišnje daju preko 400 miliona dolara Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, koji odlaze na različite projekte, poput ovog u Vuhanu.

Pre par dana oglasila se i senatorka Marta Mek Sali iz Arizone, koja je za Fox News poručila da “Nacionalni institut za zdravlje mora odmah prestati da daje novac američkih poreskih obveznika Kini za ovo opasno istraživanje”.

“Kineska vlada mora snositi odgovornost za ovu krizu.”, naglasila je na kraju Mek Sali.

Istovremeno, New York Post piše da je američka vlada pokrenula istragu o tome kako je korona virus “pobegao” iz Instituta u Vuhanu, a njihovi izvori veruju da je “Svetska zdravstvena organizacija” – kojoj je predsednik SAD Tramp pauzirao finansiranje zbog njene uloge u krizi – “ili bila saučesnik u zataškavanju, ili je okretala glavu od problema”.

Izvori: Verdict with Ted Cruz/Fox News/NY Post Foto: Verdict with Ted Cruz

Advertisement