Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

AMERIČKI SENATOR: Kurti doveo NATO trupe u opasnost, neće doneti nikakvo dobro Kosovu!

Američki senator Kris Marfi izjavio je da su odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o akcijama na severu Kosova u poslednjih 30 dana dovele američke i druge trupe NATO u nepotrebnu opasnost, preneo je prištinski portal Reporteri.

Marfi je u intervjuu Atlantskom savetu rekao da to neće doneti nikakvo dobro Kosovu kada je u pitanje međunarodno finansiranje.

Kada je Kurti odlučio da se održe izbori na severu Kosova, imalo je smisla da gradonačelnici polože zakletvu, ali ne verujem da je bilo potrebno da oni imaju pristup opštinskim zgradama, u akciji za koju je vlada u Prištini znala da će pokrenuti reakciju koja će postati nasilna, rekao je Marfi.

Mislim da odluke Prištine sada nepotrebno ugrožavaju pripadnike NATO. To je nešto što Kongres nikada neće biti zainteresovan da finansira, jer su američke trupe, trupe NATO, izložene nepotrebnom riziku, dodao je.

Marfi je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što su Kosovo i Srbija nazadovali na putu normalizacije odnosa, posle nedavnih dešavanja u severnim opštinama.

Videli smo mnogo napretka i obećanja sa Ohridskim sporazumom, čiji je cilj bio da definiše put kojim Srbija i Kosovo mogu da idu da bi postigli normalizaciju, ali smo sada daleko od tog puta, a to je i na Americi i Evropi, kazao je Marfi.

PROČITAJTE VIŠE:

On je ocenio da građani obe zemlje zahtevaju da se vrati na plan i na ustupke koji su neophodni – da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština, a Srbija da ne sprečava Kosovo da dobije međunarodno priznanje.

Prema njegovim rečima, dobro je za Kosovo da ima dobre odnose sa Srbijom, jer će samo tako Priština moći da uđe u NATO i EU.

Mislim da je veoma važno da Kurti donosi teške odluke, da postigne mir i krene na put normalizacije sa Srbijom. To je dobro za njegov narod, dobro je da Kosovo ima normalnije odnose sa Srbijom i da može u dobroj veri da aplicira za članstvo u NATO i EU, što se ne može desiti ako nastavi da ima ovakav odnos podela sa Srbijom, upozorio je Marfi, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da je njegova poruka jednostavna.

Moji birači neće biti toliko voljni da šalju novac u region, osim ako ne vide da lideri preduzimaju razumne korake neophodne za održavanje mira, poručio je Marfi.

POVEZANE TEME:

KURTI SE SASTAO SA BORELJOM: Izneo sraman predlog za deeskalaciju u 5 tačaka!

RIČARD GRENEL: Kurti je prešao još jednu crvenu liniju, Amerika to neće tolerisati!

ALJBINU KURTIJU PRETE SANKCIJE: Moguće izbacivanje tzv. Kosova iz međunarodnih organizacija!

Izvor: N1
Foto: Printscreen Instagram @senchrismurphy

YOU MAY LIKE