Connect with us

Amerika

AMERIČKI SEKRETAR ZA SAOBRAĆAJ BESAN: Pomozite zaglavljenim putnicima, ili uvodimo nova pravila!

Published

on

Američki sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž upozorio je aviokompanije da bi njegov sekretarijat mogao da izradi nova pravila koja se odnose na prava putnika, ukoliko avioprevoznici ne učine više da pomognu putnicima koji su zaglavljeni na aerodromima zbog otkazanih ili odloženih letova.

Butidžidž je pozvao direktore aviokompanija da, u najmanju ruku, obezbede smeštaj putnicima koji moraju da provedu noć na aerodromu, i daju vaučere za obroke onima čiji let kasni tri sata ili duže, u situacijama kada poremećaje izazove nešto što je u domenu kontrole prevoznika.

Sekretarijat za saobraćaj u petak je objavio kopiju pisama koja su upućena direktorima velikih američkih aviokompanija, njihovim regionalnim ispostavama, kao i niskotarifnim aviokompanijama.

Portparolka grupe Aviokompanije za Ameriku, čije su članice Amerikan, Junajted, Delta i Sautvest, izjavila je da kompanije “nastoje da pruže najviši nivo usluge svojim korisnicima” i da su rešene da prevaziđu izazove među kojima je i manjak radne snage.

Butidžidževa agencija je nedavno predložila pravila za obeštećenje putnika čiji su letovi otkazani ili odloženi. Rekao je direktorima aviokompanija da njegov sekretarijat razmatra dodatna pravila koja će “dodatno povećati prava putnika u aviosaobraćaju, koji su izloženi tim poremećajima.”

Od kraja proleća, Butidžiž se spori sa aviokompanijama zbog velikog broja otkazanih ili odloženih letova. Sada je poručio direktorima kompanija da ceni napore da se poveća zapošljavanje, ili pak, smanji broj letova, kako bi bolje odgovarao onom koji su aviokompanije u stanju da realizuju.

“Pa ipak, broj kašnjenja ili otkazivanja koje su Amerikanci iskusili ovog leta je neprihvatljiv”, napisao je.

Avokompanije su od početka godine do sada otkazale oko 146.000 letova, ili 2,6%, a skoro 1,3 miliona letova je kasnilo, prema servisu za praćenje letova FlightAware. To je znači da je broj otkazanih letova za skoro trećinu viši u odnosu na isti period 2019. godine, pre pandemije, a stopa kašnjenja je skoro 25% veća.

Federalni zvaničnici smatraju da su za mnoge od tih poremećaja krive aviokompanije koje su podsticale zaposlene da daju otkaz posle početka pandemije, i sada nemaju dovoljno osoblja. Aviokompanije su za probleme sa osobljem okrivile Federalnu upravu za avijaciju, koja zapošljava kontrolore leta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / 60 Minutes

Advertisement