Connect with us

Srbija

AMERIČKI REPER ISTRGAO IZ ZABORAVA SRPSKU HEROINU LEPU RADIĆ: Šta povezuje Ajs Kjuba i partizanku koju su obesili nacisti?

Published

on

Fotografije vešanja Lepe Radić pronađene su maja 1945. kod jednog poginulog nemačkog vojnika prilikom oslobođenja Zagreba. U početku se nije znao identitet obešene partizanke, a kako je fotografija bila umnožena i podeljena muzejima, Lepu je na fotografiji, prilikom posete Muzeju revolucije u Mostaru, prepoznao jedan njen rođak

Fotografiju vešanja sedamnaestogodišnje partizanke Lepe Radić koju su Nemci pogubili 1943. godine u Bosanskoj Krupi, a koja je 1951. proglašena za Narodnog heroja, u jeku antirasnih protesta u SAD, neočekivano je završila na Tviter profilu američkog repera i borca za ljudska prava Ajs Kjuba.

POČAST PARTIZANKI: Ice Cube

Reper je od brutalne smrti Afroamerikanca Džordža Flojda veoma aktivan na društvenim mrežama, na kojima svakodnevno objavljuje dešavanja o nemirima i protestima u Americi.

Ispod fotografije na kojoj se vidi vešanje mlade partizanke, on nije ostavio bilo kakav opis, ali je kontekst poznat, što se vidi i iz komentara ispod Ajsove objave.

“Živeli partizani! Živela Crvena armija!“, „Jugoslavija! Ona je heroj“, „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, „Kraljica“…

Ko je bila Lepa Radić

Fotografije vešanja Lepe Radić pronađene su maja 1945. kod jednog poginulog nemačkog vojnika prilikom oslobođenja Zagreba. U početku se nije znao identitet obešene partizanke, a kako je fotografija bila umnožena i podeljena muzejima, Lepu je na fotografiji, prilikom posete Muzeju revolucije u Mostaru, prepoznao jedan njen rođak.

Rođena je 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške. Bila je drugo od ukupno troje dece siromašnog zemljoradnika Svetozara Svete Radića. Kako je porodica bila isuviše siromašna, roditelji su Lepu i njenu godinu dana stariju sestru Daru poslao kod svojih roditelja u selo Bistricu.

Preko strica Vladete, posle okupacije Jugoslavije 1941. Lepa se uključila u pripreme oružanog ustanka na Kozari. U leto iste godine u partizane su otišli četiri člana njene porodice – otac, stričevi i strina. Zajedno sa preostalim članovima porodice, početkom decembra Lepa je uhapšena i sprovedena u Gradišku. Nakon dvadesetak dana, puštena je na slobodu i tada je otišla u partizane.

BISTA U BISTRICI KOD GRADIŠKE: Četiri člana porodice otišli u partizane

Stupila je u Drugi krajiški partizanski odred, pod komandom doktora Mladena Stojanovića. Kada je u leto 1942. godine počela bitka na Kozari, Lepa je sa jednim bataljonom uspela da se izvuče iz obruča, ali su joj u toj ofanzivi poginuli otac i stric, a jedan brat je odveden u Jasenovac, odakle si nikada nije vratio.

Krajem januara 1943. godine otpočela je Četvrta neprijateljska ofanziva, a Lepa je učestvovala u evakuaciji stanovništva i ranjenika i prihvatanju izbeglica koje su dolazile sa Banije i Korduna. Zajedno sa velikim zbegom naroda, početkom februara 1943. bila je zarobljena na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gde su je Nemci obesili.

Navodi se da su joj Nacisti ponudili izlaz u zamenu da otkrije imena svojih drugova i vođa. Hrabra Lepa je odgovorila “Prepoznaćete ih kad dođu da me osvete”.

Priča se da je ispod vešala prkosno uzviknula „Živeli partizani! Živela Crvena armija!“.

Za narodnog heroja proglašena je 20. decembra 1951. godine, i definitivno zaslužuje da ne bude zaboravljena, odnosno svoje mesto u besmrtnosti istorije.

TEKST: Serbian Times FOTO: Wikipedia/Pinterest

Advertisement