Chicago, IL
63°
Partly Cloudy
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 4mph E
Humidity: 55%
Pressure: 29.97"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
61°F
59°F
61°F
61°F
MonTueWedThuFri
82°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
68°F / 59°F

Published 5 years ago

By Antonije Kovačević

AMERIČKI PREDSEDNIK KOJI NAS JE NAJVIŠE VOLEO: “Srbi su odvažni i plemeniti narod čiji duh nije slomljen iako im je zemlja razorena”

Srbija podiže spomenik u čast Tomasa Vudroa Vilsona, velikog prijatelja Mihajla Pupina, čijom se zaslugom iznad Bele kuće 28.jula 1918. zavijorila naša trobojka

“Odvažni, plemeniti narod čiji duh nije slomljen iako im je zemlja razorena”, ovim rečima je nekadašnji američki predsednik Tomas Vudro Vilson opisivao Srbiju u vreme kada se po prvi put zastava neke druge zemlje zavijorila iznad Bele kuće.

Zbog Vilsonovog odnosa prema našoj zemlji, Srbija će podići spomenik u njegovu čast, a kao glavni razlozi za ovakav poduhvat se navode njegov dobar diplomatski odnos prema Srbiji i način na koji je predstavljao srpski narod svojim građanima.

U istoriji je ostao zapamćen njegov govor na četvrtu godišnjicu austrougarske objave rata Srbiji, 28. jula 1918. godine, kada je taj dan proglasio “Srpskim danom”.

POŠTOVANJE PREMA JEDNOM MALOM BALKANSKOM NARODU: Predsednik Vudro Vilson

Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost

Tomas Vudro Vilson, 28.jul 1918.godine

Ovim povodom organizovana je svečanost na kojoj je Vilson uputio poruku koja je pročitana u crkvama širom Amerike, a objavljena je i u većini novina, u kojoj hvali herojstvo Srba i poziva Amerikance da na mesnim bogosluženjima iskažu saosećanje.

Tada se srpska zastava zavijorila iznad Bele kuće, što je bila potpuna novina u političkom životu SAD-a, budući da do tog trenutka nijedna zastava nije bila podignuta iznad rezidencije nekog američkog predsednika.

ČUVENI VILSONOV GOVOR O SRBIMA

“Narodu Sjedinjenih Država:

U nedelju 28. jula navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojnom progonu pripremljenog neprijatelja, objavom rata Austrougarske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatelja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništva i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijance i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena i njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćnijim silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnost.

Primereno je da narod Sjedinjenih Američkih Država, privržen očiglednoj istini da je pravo naroda svih država, malih i velikih, da žive sopstvenim životom i da biraju svoje vlade, prisećajući se da su načela za koje se Srbija viteški borila i propatila ista ona načela za koja se zalažu Sjedinjene Države, povodom ove godišnjice izrazi na adekvatan način saosećenje sa ovim potlačenim narodom koji se tako herojski odupirao težnjama germanske nacije da dominira svetom. U isto vreme, ne bismo smeli zaboraviti ni istorodne narode velike slovenske rase – Poljake, Čehe i Jugoslovene, koji sada pod vladavinom tuđinaca, čeznu za nezavisnošću i nacionalnim jedinstvom.

Ovo se ne može obeležiti na više prikladan način do u našim crkvama.

I, zato, pozivam narod Sjedinjenih Američkih Država, svih vera i veroispovesti, da se okupe na svojim mesnim bogosluženjima, u nedelju 28. jula, u cilju iskazivanja saosećanja sa ovim podjarmljenim narodom i njihovim istorodnicima u drugim zemljama, i da prizovemo blagoslov svemogućeg Boga za njih same kao i za cilj kojem su se posvetili.”

PRIJATELJSTVO SA MIHAJLOM PUPINOM

Mnogi tvrde da je za blagonaklon stav i lepo mišljenje o Srbima koje je imao Vudro Vilson bio odgovoran srpski naučnik Mihajlo Pupin koji je bio bliski prijatelj sa njim.

Pupin je živeo u Americi, gde je bio profesor na prestižnom univerzitetu Kolumbija, kada ga je Kraljevina Srbija 1912. imenovala za počasnog konzula u SAD. Na toj poziciji se zadržao osam godina, a svojom titulom mnogo je doprineo dobrim međudržavnim odnosima, kao i poziciji Srbije.

SPOMENIK U BULEVARU VUDROA VILSONA

Podsećamo, predsenik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će američkom predsedniku biti izgrađen spomenik u Bulevaru Vudroa Vilsona u Beogradu u znaj zahvalnosti za sve što je uradio za Srbiju.

Kako je Vučić istakao, Vilson je simbol simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država, te će mu se Srbija na ovakav način odužiti.

Izvor: Blic.rs Foto: Vikipedia

YOU MAY LIKE