Connect with us

Amerika

AMERIČKI LEKARI UPOZORAVAJU: “Obratite pažnju, ovo može biti rani znak zaraze koronavirusom”

Published

on

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tome da i konjunktivitis, poznat i kao “crveno oko”, kod nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom.

Društvo je zato preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledaju pacijente s upalom očiju, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme.

Pritom se oftalmolozi pozivaju na dve kineske studije provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa. U prvoj je viralni konjunktivitis pronađen u proseku na svakome tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakome dvanaestom.

Gubitak njuha i čula ukusa

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija – gubitak njuha, ponekad praćen gubitkom okusa.

U Njemačkoj je to ustanovljeno prosečno kod čak dvoje od troje pacijenata. U Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih 30 posto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom – povišena temperatura, suhi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe koji nastupaju naglo, simptomi infekcije COVID-19 u ranoj se fazi razvijaju danima.

Neki su kliničari među ređim ranim simptomima detektirali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.

Izvor: Radio Sarajevo Foto: Pixabay

Advertisement