Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

AMERIČKI INDEKS VOJNE MOĆI: SAD, Rusija i Kina najjače armije sveta, Srbija najsnažnija u regionu!

Prema godišnjem izveštaju američkog sajta “Global fajerpauer”, u kome se procenjuje vojna snaga svake zemlje, Srbija je najmoćnija u regionu, a u svetu se nalazi na 61. mestu. Na vrhu liste 142 analizirane zemlje su Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

“Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka” – možda bi baš ova Njegoševa išla uz podatke Global fajerpauera, jer osim što analizira koliko jedna zemlja broji vojnika, ali i koliko ulaže u sistem odbrane, taj sajt ubraja i strukturu stanovništva, reljef, koliko se izdvaja za budžet, ukupno 50 različitih parametara.

“To nije pogrešno, ali nije baš ni potpuno, da bi se dobila jasnija slika o tome koliko su jake neke oružane snage treba znati koliko je tog naoružanja ispravno, koliko su ljudi koji ga koriste obučeni za to, koliko su jedinice popunjenje koliko se obavlja kondicioniranje rezervnog sastava, i ono što je jednako ako ne i više važno jeste kakvo je stanje morala u toj vojsci”, rekao je Vojkan Kostić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

Mađarska i Rumunija najviše napredovale u okruženju

U našem komšiluku, vojske Mađarske i Rumunije najviše su napredovale zbog ulaganja u odbranu. Srbija je prvi put 61. na listi, beleži sajt, zbog novih nabavki naoružanja i vojne opreme.

“To je možda sa našeg stanovišta nedovoljno, ali očigledno da je u regionu to odskočilo i da je prepoznato u tom istraživanju. Međutim, sa stanovišta naših potreba to i dalje nije dovoljno. Kada su u pitanju stvari koje su nabavljene iz inostranstva tu se nešto i kreće na bolje”, naveo je Kostić.

Dodao je da, što se tiče stvari koje dobijamo iz domaće vojne industrije, to za njegov ukus i dalje traje predugo.

“Investicije u našu vojsku i odbrambenu industriju, koje su u poslednjih deset godina od Srbije napravile prvu vojnu silu u regionu i 61. u čitavom svetu, pokazale su koliko je važna bila vizija Aleksandra Vučića i koliko je bitan sistem odbrane u vremenu u kojem živimo”, rekao je ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Za statističare, ovakve analize ne pokazuju do kraja realnu sliku. Pored važnosti sistema odbrane, ukazuju i na druge značajne aspekte za izračunavanje moći jedne zemlje.

“Prvo je realna ekonomska moć puta stanovništvo u jednoj zemlji, jer to su parametri koji uvek u nekoj, ne daj bože, ratnoj situaciji budu ključni parametri koji određuju snagu. I drugo, aktuelni vojni savezi na međunarodnoj sceni”, naveo je Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Najveći pomak Srbija je napravila nabavkom sredstava i opreme u avijaciji i protivvazduhoplovnoj odbrani. Najavljene su nabavke za jedinice kopnene vojske.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE