Chicago, IL
52°
Partly Cloudy
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 46°F
Wind: 10mph N
Humidity: 53%
Pressure: 29.74"Hg
UV index: 3
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
52°F
52°F
50°F
48°F
48°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

AMERIČKI DIPLOMATA UPOZORAVA: Kina i SAD na ivici tehnološkog i kulturnog hladnog rata!

Američko-kineski odnosi su na „prelomnoj tački“, a dve sile su na ivici tehnološkog i kulturnog hladnog rata, upozorio je u utorak bivši ambasador Vašingtona u Kini Maks Baukus, prenosi Saut čajna morning post.

Među faktorima koji su podstakli silaznu spiralu odnosa bili su niz američkih sankcija protiv Pekinga, rastući nacionalizam u Kini, rastući domaći pritisak u zemlji dok kineski predsednik Si Đinping traži treći mandat, i deo kineskih zvaničnika koji su „hiperkritični“ prema SAD, rekao je on.

“Nalazimo se na prekretnici”, rekao je Baukus na virtuelnom događaju koji je organizovala Američko-kineska fondacija za politiku.

“Ovaj trenutni trend mi je veoma, veoma problematičan i biće potrebno mnogo rada da se to preokrene”, kazao je.

Baukus je bio izaslanik predsednika Baraka Obame u Pekingu od 2014. do 2017. godine, Odnosi Vašingtona i Pekinga su naglo zahladneli pod Trampom, čiji su trgovinski rat sa Pekingom i brojni drugi potezi usmerene na Kinu uglavnom ostali nepromenjeni pod predsednikom DŽoom Bajdenom.

“Odnos je prilično naglo krenuo nizbrdo u poslednjih nekoliko godina i postaje sve gori”, rekao je Baukus.

Dok Kina proširuje domet svoje ekonomske moći kroz Inicijativu Pojas i put, SAD formiraju saveze u Evropi i Indo-Pacifiku, rekao je Baukus, izražavajući zabrinutost da Vašington i Peking „samo izoluju jedan drugog u dva odvojena, velika tabora ”.

“Izgleda da se sve više krećemo ka nekoj vrsti hladnog rata. To nije nuklearni hladni rat, već tehnološki hladni rat, kulturni hladni rat”, podvukao je.

Njegovo upozorenje poklapa se sa posetom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Latinskoj Americi, gde su kineski investicioni projekti podstakli sve veći oprez u Vašingtonu prema ambicijama Pekinga.

Američki zvaničnici se takođe trude da odgovore na novi bezbednosni pakt između Kine i Solomonovih ostrva, sporazum koji bi mogao da omogući kineskim ratnim brodovima da se ukotve u toj zemlji, prema nacrtu koji je procurio na internetu.

U razgovorima između zvaničnika iz SAD, Japana, Australije i Novog Zelanda ove nedelje su se sve četiri zemlje složile o „ozbiljnim rizicima za slobodan i otvoreni Indo-Pacifik“.

U međuvremenu, Peking je optužio SAD za „podsticanje blokovske konfrontacije“ u regionu, a portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin upozorio je u utorak da će „pokušaji mešanja i opstruiranja saradnje pacifičkih ostrvskih zemalja sa Kinom biti uzaludni“.

Dodatno zatezanje ionako napetih američko-kineskih odnosa je odbijanje Pekinga da javno osudi rusku invaziju na Ukrajinu, što komplikuje pokušaje Vašingtona da predvodi globalni, ujedinjeni odgovor na napad.

Suočen sa „strašnim“ stanjem američko-kineskih odnosa, Baukus je u utorak pozvao one koji rade na odnosima da budu „pažljiviji“ prema onome što njihove kolege govore, osuđujući nagli pad poseta i komunikacija između zvaničnika dve zemlje poslednjih godina.

“Mi Amerikanci smo skloni da mislimo da imamo bolju ideju kako da upravljamo svetom od drugih ljudi i to je arogantan stav”, rekao je on.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television, South China Morning Post

YOU MAY LIKE