Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

AMERIČKI AMBASADOR HIL: Razgovara se o strateškom partnerstvu Srbije i SAD!

Ambasdor SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da se o potencijalnom strateškom partnerstvu između dve zemlje razgovara i da je takav dogovor moguć u budućnosti.

Govoreći o ratu u Ukrajini i odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji, američki diplomata naveo je da postoji razumevanje za zavisnost Beograda od ruskih energenata, ali da “nije dobro da Srbija sedi na ogradi između dobra i zla”.

Hil je u intervjuu za Glas Amerike negirao da postoje specifični rokovi koje SAD postavlja za rešavanje pitanja Kosova, ali da se nada skorom napretku i da Amerika podržava francusko nemački predlog.

“Ima mnogo stvari na kojima želimo da radimo sa Srbijom i želimo da se pitanje Kosova reši u nekom obliku. Ne bih da govorim o specifičnostima, to je na Evropljanima. Ali, mogu da kažem da Evropljani žele da se ova stvar pomeri s mesta. Očigledno da je reč o teškim pitanjima, ali važno je da obe strane razumeju da ima i drugih stvari koje se dešavaju u Evropi, na primer Ukrajina, i vreme je za napredak po tom pitanju”, dodao je Hil.

Istakao je da smatra da bi dobro mesto za srpsku bezbednost bilo u NATO-u.

Srbija, naveo je, aktivno traži druge izvore snabdevanja gasom, obnovljive izvore energije, gledajući kako da se više radi na hidroenergetici, što je pokušaj da bude nezavisna od Rusije, veoma nepouzdanog dobavljača.

Hil, koji je stupio na dužnost ambasadora SAD u Beogradu 31. marta ove godine, kaže i da mu je jedan od utisaka o Srbiji da je “komplikovana zemlja”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Carnegie Council for Ethics in International Affairs

YOU MAY LIKE