Connect with us

Amerika

AMERIČKE VLADIKE TRAŽE OD MILA: Hitno oslobodite vladiku Joanikija iz pritvora!

Published

on

Američke vladike osudile su postupke vlasti koja “koristeći izgovor borbe sa koronavirusom vrši represiju nad vlastitim građanima i vernim narodom Pravoslavne Crkve koji su nedavno izrazili svoje nezadovoljstvo zbog usvajanja nepravednog zakona”

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi oglasio se povodom hapšenja vladike Joanikija.

Da podsetimo, episkopu budimljansko-nikšićkom posle saslušanja je određeno zadržavanje do 72 sata zbog litija u Nikšiću na kojoj se okupilo više hiljada građana, uprkos zabrani koja je bila na snazi.

Saopštenje je stiglo iz manastira Svetog Save u Libertivilu u Ilinoisu, a mi ga prenosimo u celosti:

LIBERTVIL: Manastir Svetig Save

Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi izražava zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori. Višemesečni period zajedničke borbe protiv koronavirusa i odricanja svih, uključujući i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, pokazao je da u ovoj zemlji može da vlada mir i poredak. Nedavna proslava praznika Svetog Vasilija u Manastiru Ostrogu kada je omogućeno molitveno prisustvo naroda bila je dobar primer saradnje države i Crkve.

Međutim, najnoviji postupci aktuelnih državnih vlasti u Crnoj Gori koje su 12. maja uveče u Nikšiću uhapsile Preosvećenog Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija i sedmoricu sveštenika, potvrđuju bojazni da država Crna Gora predstavlja žalosni izuzetak u današnjoj svečovečanskoj angažovanosti u borbi sa pandemijom, jer je jedino u njoj primenjena sila za nečije slobodno ispovedanje vere što je jedna od najvažnijih civilizacijskih normi. Vladika Joanikije je tokom pandemije pokazao puno razumevanje i poštovanje za mere najnovije zdravstvene zaštite koje su na snazi ne samo u Crnoj Gori, već u celoj Evropi i civilizovanom svetu.

Ovim putem prenosimo solidarnost celokupne Pravoslavne Crkve u Americi sa uhapšenim Preosvećenim Vladikom Joanikijem, sa uhapšenom sedmoricom sveštenika i sa vernim narodom u njihovoj borbi za elementarna ljudska i građanska prava.

Zbog toga, Episkopski savet Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi osuđuje postupke vlasti koja koristeći izgovor borbe sa koronavirusom vrši represiju nad vlastitim građanima i vernim narodom Pravoslavne Crkve koji su nedavno izrazili svoje nezadovoljstvo zbog usvajanja nepravednog zakona.

VLADIKA JOANIKIJE I SVEŠTENICI: Privedeni pre tri dana i određeno im je zadržavanje od 72 sata

Episkopski savet se priključuje apelu Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, Episkopskog saveta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, kao i mnogim drugim glasovima u svetu, kako bi vlast u Crnoj Gori prekinula progon Crkve. Pozivamo vlast da primeni mudrost, sačuva prisebnost i pokaže razboritost te da sarađuje sa verskim zajednicama u opštem interesu, kao što to rade demokratske vlade u civilizovanom svetu, a nedužnog Vladiku Joanikija sa sveštenicima da odmah puste na slobodu.

Zbog svega navedenog, Episkopski savet se obratio vladama državâ u kojima deluje, ukazujući na antidemokratski karakter ponašanja crnogorskih vlasti kojim se ugrožava sloboda Crkve i tražeći njihovu podršku.

Konačno, nadamo se da će crnogorske vlasti kao i tamošnji pravoslavni narod postupati mirno i odgovorno i da neće odgovarati na provokacije.

Molimo se Vaskrslom Gospodu da u Crnoj Gori prevlada pomirenje i sloga u narodu.

TEKST: Serbian Times FOTO: Serbian Times/Printscreen

Advertisement