Chicago
39°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 11mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 1
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 1 year ago

By admin

AMERIČKA AMBASADA UPOZORILA: Državljani SAD da napuste Rusiju “odmah”

Američka ambasada u Moskvi pozvala je svoje državljane da razmotre hitan odlazak iz Rusije, s obzirom da neke aviokompanije otkazuju letove, dok pojedine zemlje zatvaraju vazdušni prostor za ruske avione, prenosi NewsMax.

„Američki državljani trebalo bi da razmotre hitan odlazak iz Rusije komercijalnim opcijama koje su i dalje dostupne“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Američki zvaničnici su prethodnih nedelja pozivali Amerikance da ne putuju u Rusiju i upozoravali da američka vlada ne može da pomogne u evakuaciji iz te zemlje.

Upozorenje dolazi nakon što je Vladimir Putin pripremio ruski arsenal nuklearnog odvraćanja, ukazujući na sankcije koje su uvele SAD i druge zemlje NATO-a.

„Ova konkretna odluka nije odgovor na situaciju u Ukrajini, čak ni na ono što se trenutno dešava u Ukrajini, već kao odgovor na američku spremnost da primeni sankcije“, rekao je Andrej Ilarionov, viši saradnik Centra za bezbednosnu politiku u Vašingtonu.

Ilarionov je hitno pozvao Bajdenovu administraciju da aktivira američki arsenal nuklearnog odvraćanja.

„To bi trebalo da bude potpuno isto“, rekao je on. „Trebalo bi staviti sav nuklearni arsenal Sjedinjenih Država i NATO-a u stanje najviše pripravnosti – barem jednak odgovor na ono što je Putin uradio.

Ambasada je preporučila Amerikancima da utvrde planove o tome kako da napuste Rusiju ako to bude potrebno.

U savetu se Amerikancima poručuje da ne putuju u Rusiju „zbog stalnih tenzija duž granice sa Ukrajinom, potencijala za uznemiravanje protiv američkih državljana, ograničene mogućnosti ambasade da pomogne američkim građanima u Rusiji, COVID-19 i povezanih ograničenja ulaska, terorizma, uznemiravanja od strane bezbednosnih zvaničnika ruske vlade i proizvoljnog sprovođenja lokalnog zakona“.

„Pregledajte svoje lične bezbednosne planove. Nosite ispravnu identifikaciju, uključujući američki pasoš sa aktuelnom ruskom vizom“, saopštila je ambasada.

Izvor: NewsMax Foto: Wikimedia Commons

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!