Chicago
66°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 77%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/59°F
73/57°F
77/59°F

Published 1 week ago

By Serbian Times

ALBANCI UNIŠTILI SRPSKU SVETINJU? U Velikoj Hoči posečeni stogodišnji hrastovi zapisi! (FOTO)

Na crkvištu Svete Petke u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji navodno su uništeni hrastovi zapisi stari više od sto godina.

Kako prenosi Kosovo onlajn, nepoznati počinioci sprečeni su da odnesu posečeno drveće i da unište sve hrastove zapise tako da ih je u Velikoj Hoči ostalo još nekoliko. Policija je izvršila uviđaj i sačinila izveštaj. Počinioci još nisu uhvaćeni.

Hrastovi zapisi kod pravoslavnih Srba imaju posebnu običajnu i religijsku ulogu i smatraju se “svetim drvećem”.

Podsećanja radi, svi stari narodi (Sloveni, Gali, Kelti, Rimljani i Grci) su veoma cenili šume i stabla. Verovali su da drveće ima čarobne moći a posebno su poštovali hrast.

Kod Grka on je Zevsovo drvo, kod Rimljana Jupiterovo, kod Germana Donarovo, kod Skandinavaca Torovo, a kod Slovena Perunovo (ili Perkunovo), bez sumnje zato što privlači grom, kišu i simbolizuje uzvišenost.

Za mnoge narode, pa i za Srbe, drvo je bilo stan božanstva. Drvo po tim verovanjima ima dušu ili je neka duša u njemu nastanjena.Ta verovanja su prenošena s predaka na potomke.

Drvo sa svojim večitim ili obnavljajućim zelenilom kao osa sveta predstavlja sam život. Njegov vrh predstavlja prostor neba, a koren drveta – donji svet.

Smatra se da nas koren stabla vezuje za pretke, stablo je dato da u njega upisujemo krst i ljubimo ga, a grane i zelenilo, koje se obnavlja, pripadaju Bogu i budućim generacijama.

Staroslovenski narodi, kao i grčki, rimski i skandinavski narodi, povezivali su stablo hrasta s jednim od njihovih najviših božanstva. Kod staroslovenskih naroda to je bio bog Perun, gromovnik, pa ne čudi da grom prema verovanju najčešće udara baš u hrast.

Narod je smatrao svetim pre svega ono drveće koje se izdvajalo svojim izgledom, veličinom ili položajem. Seljaci su verovali da takvo drvo nije samo dom neke duše,već mesto oko koga se okupljaju natprirodna bića. Smatralo se da u njegovoj blizini borave vile.

Narodni običaji i verovanja: U hrastu žive vile, zašto ne valja da se seče

Bilo je zaštićeno a jedna od najčešćih zabrana odnosila se na sečenje stabla i grana. Po narodnom vjerovanju, to drveće bilo je prožeto nekom opasnom silom. Za hrast se verovalo da je izuzetno srećno drvo u čijoj se krošnji povremeno skupljaju dobre vile.

To su uglavnom bila usamljena velika stabla nepravilnog oblika,i skoro zastrašujućeg izgleda. Verovalo se da će onaj ko ih poseče umreti ili će mu se desiti neko zlo.

Veselin Čajkanović u knjizi “Mit i religija u Srba”, Srpska književna zadruga, Beograd, 1973. Piše da je hrast simbol je otpornosti i čvrstoće, pišu Stari zanati Srbije.

Hrast je sveto drvo starih Slovena, što je kod Srba dobrim delom sačuvano i nakon primanja hrišćanstva. Kod Srba se i danas koristi za badnjake, a stari običaj da se pod hrastom održavaju zborovi je i u vezi sa verskim uvaženjem toga drveta. U toku turske vladavine Srbi su se zarad molitve, u nedostatku crkava, okupljali ispod osvećenih hrastova – zapisa.

Srbi su gajili veliko poštovanje prema hrastu. Sem brojnih zapisa kojih i dan danas ima, treba pomenuti badnjak i Božićne obrede vezane uz hrast.

PROČITAJTE VIŠE:

Kod Rusa su mladi posle venčanja odlazili do starog hrasta i tri puta obilazili oko njega. Kod Srba, hrast je veoma često su imao ulogu zapisa.

Zapisi su kultna mesta sa svetim drvetom ili kamenim stubom (ili krstom) kod kojeg se obavljaju molitve za vreme praznika. Taj hrast, na kome je “zapisan” (izrezan ili isklesan) krst, koji je zamenio idola, imalo je skoro svako naselje a pojedine velikeporodice su imale svoje zapise na imanjima.

Paroh velikohočanski Milan Stojković: Još jedan vid zastrašivanja Srba

Paroh velikohočanski Milan Stojković poručio je da seča hrastovih zapisa na crkvištu Svete Petke u Velikoj Hoči predstavlja još jedan vid zastrašivanja preostalih Srba, dok je predsednik Privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić istakao da su u toj opštini krađe drva učestale, ali da je seča hrastovih zapisa prva krađa na crkvenom imanju.

Micić je za Kosovo onlajn naveo da se za posečene hrastove u Velikoj Hoči veruje da su u davnim vremenima služili kao Zapisi za litiju koja je išla od centra sela do crkve Svetog Jovana.

“Nakon dobijanja informacije da su posečeni hrastovi, izašli smo na lice mesta i nismo nikog zatekli, počinioci su neposredno pre našeg dolaska otišli. Posekli su nekoliko starih hrastovih drveta koji su, veruje se, ranije služili kao Zapisi za litiju koja je išla iz centra sela do crkve Svetog Jovana”, rekao je Micić.

Paroh velikohočanski Milan Stojković izjavio je da su meštani Velike Hoče seču hrastovih zapisa doživeli lično, jer je šteta načinjena na crkvenom imanju.

Istakao je da je ovakav postupak još jedan vid zastrašivanja Srba u Velikoj Hoči.

“To pokazuje da im ništa nije sveto, da su verovatno na neki način hteli da zastraše i isprovociraju preostale Srbe koji ovde žive”, dodao je paroh Milan Stojković.

POVEZANE TEME:

NAJSTARIJA SRPSKA KLETVA NASTALA JE NA KOSOVU: I dan danas se koristi, a bacio ju je knez Lazar!

GRAD RASTERUJU CRKVENIM ZVONOM: Meštani srpskog sela čuvaju neobičan način borbe protiv nepogoda! (FOTO, VIDEO)

VELIKO GENETSKO ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Srbi su mešavina Slovena i autohtone populacije Balkana!

Izvor: Kurir
Foto: Kosovo Online

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)