Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 92%
Pressure: 30.13"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

ALARMANTNO STANJE U ČIKAGU: Američki grad na vrhu svetske liste zbog zagađenog vazduha!

Gradonačelnik Čikaga Brandon Johnson izdao je saopštenje u kojem je izrazio zabrinutost zbog nezdravog kvaliteta vazduha u gradu, dok se dim od kanadskih požara širi i stvara gustu izmaglicu nad Srednjim zapadom Sjedinjenih Američkih Država.

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) kategorisala je indeks kvaliteta vazduha u Čikagu kao “nezdrav” usled prisustva dima od požara u kanadskom regionu koji zahvata i Čikago. U saopštenju se preporučuje deci, tinejdžerima, starijim osobama, osobama sa srčanim ili plućnim oboljenjima i trudnicama da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom i ograničavaju svoje vreme provedeno napolju.

Nakon objavljivanja izjave gradonačelnika Johnsona, veb stranica AirNow.gov, koja prati zagađivače poput dima od šumskih požara koristeći informacije od EPA, klasifikovala je kvalitet vazduha u Čikagu kao “Veoma nezdrav”, što je četvrti nivo na petostepenoj skali.

Prema podacima EPA, trenutno se u oblasti Čikaga registruje PM2,5 nivo od oko 209. U poređenju s tim, kvalitet vazduha u Njujorku je trenutno ocenjen kao “dobar“, najniži nivo na skali, sa PM2,5 nivoom od 16. PM2,5, koji predstavljaju fine čestice ili čestice manje od 2,5 mikrona, predstavljaju najveći rizik po zdravlje, kako navodi EPA.

Pored preporuke da se ograniči vreme provedeno na otvorenom, gradonačelnik Johnson je takođe sugerisao stanovnicima da razmotre nošenje maski zbog nezdravih uslova. On je istakao da će Čikago pružati ažuriranja i preduzimati brze akcije kako bi osigurao resurse potrebne za zaštitu ugroženih pojedinaca i njihovih porodica.

Johnson-ova izjava takođe je pomenula uticaj šumskih požara na kvalitet vazduha u Njujorku, gde su stanovnici prethodno ovog meseca svedočili žutom i smeđem dimu koji je prekrio nebo, stvarajući prizore apokaliptičnog pejzaža. On je naglasio da ova zabrinjavajuća epizoda pokazuje štetan uticaj klimatske krize na stanovništvo Čikaga i ljude širom sveta.

Nacionalna meteorološka služba je proglasila “Dan akcije za kvalitet vazduha” za utorak i sredu u celom severoistočnom delu Ilinoisa i severozapadnom delu Indijane zbog lošeg kvaliteta vazduha. Zvaničnici u Evanstonu su zatvorili sve plaže do kraja dana zbog problema sa kvalitetom vazduha.

Prema Svetskom indeksu kvaliteta vazduha, Čikago se trenutno nalazi na prvom mestu, što znači da ima najgore kvalitete vazduha među gradovima širom sveta. Dim od požara ne samo da je vidljiv, već ima i uticaj na ostala čula.

Takođe, upozoreno je na opasnost na jezeru Mičigen, gde se očekuju opasni uslovi za kupanje zbog visokih talasa od četiri do sedam stopa.

Fotografije i video snimci sa plaža u Čikagu u utorak ujutru prikazuju visoke talase, uzburkano more i zadimljeno nebo. Stanovnici se savetuju da budu oprezni i da se pridržavaju preporuka zaštite zdravlja u ovim uslovima. Gradonačelnik Johnson zaključuje svoju izjavu rečima da je neophodno preduzeti drastične mere kako bi se ublažile ove pretnje i obezbedili resursi i zaštita za svakog stanovnika Čikaga u svakom susedstvu.

PROČITAJTE VIŠE:

JOŠ TRI SRPSKE ŠKOLE U AMERICI! Raspisan konkurs za nastavnike koji treba da predaju deci u Čikagu, Milvokiju i Finiksu!

NOVI ZAKON U ILINOISU, NA RADOST IMIGRACIJE: Vozačke dozvole će se izdavati i imigrantima bez dokumenata!

TO JE PRAVA SRPSKA SNAJKA: Američka mlada na svadbi zapevala Vidovdan i bacila svatove u trans! (VIDEO)

Izvor: Chicago glasnik
Foto: Pritscreen Twitter

YOU MAY LIKE