Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

AFRIČKA ZEMLJA ODAJE POČAST ĐORĐU BALAŠEVIĆU – BORCU PROTIV RASIZMA: Njegov sin Aleksa pozvan na ceremoniju kod predsednika države

Nakon Ljubljane, Novog Sada, Podgorice, Zagreba, Skoplja, pa i bugarskih i poljskih gradova, još jedna država, koja je tri puta veća i od bivše Jugoslavije, odaje počast bivšem ambasadoru Ujedinjenih nacija i kantautoru Đorđu Balaševiću.

Njegov sin Aleksa, naime, pozvan je na ceremoniju u Lusaku, gde ga čeka prijem kod premijera, ministara i gradonačelnika. Mladi umetnik i producent filma “Megdan” kratko se oglasio snimkom iz aviona na putu do istoka Afrike.

Jedna velika, daleka država me je lično pozvala povodom ceremonije, saradnje i znaka zahvalnosti povodom tate. U pitanju je najviši protokol, ne smem još uvek da kažem dok ne dobijem odobrenje, pa ćemo, nadam se sutra, objasniti i reći gde su to sve njegove reči upamćene i večne – napisao je Aleksa.

OTAC JE OSTAVIO VELIKI TRAG, ČAK I U AFRICI: Aleksa Balašević

A evo gde leži tajna veza između Balaševića i ove daleke afričke zemlje…

Đorđe Balašević počeo je karijeru krajem sedamdesetih godina prvo nastupajući u grupama Žetva i Rani mraz, pre nego što je počeo solističku karijeru 1982. godine. Sredinom osamdesetih dobio je poziv da kao umetnik iz SFRJ poseti Južnu Afriku. U tu zemlju nikad nije otišao jer su na prijem na kom je trebalo da se pojavi bili pozvali samo belci. Na snazi je tada bio aparthejd, socijalni sistem koji je sprovodila bela manjina u Južnoj Africi u 20. veku. Ovaj sistem rasne segregacije sprovela je vlada Narodne stranke, koja je vladala ovom zemljom od 1948. do 1994. godine. Za to vreme prava crnačkog dela stanovništva bila su ograničena. Balašević nije hteo da tada bude gost te zemlje, gde se ne poštuju osnovna ljudska prava, u čemiu leži razlog da mu se Zambija posthumno oduži.

Panonski mornar bio je prvi i jedini ambasador dobre volje UNHCR sa ovih prostora. On je ovu titulu dobio jer je 1998. godine na svom prvom koncertu u Sarajevu, kad je sav prihod od 150.000 nemačkih maraka donirao za pomoć deci žrtvama rata u BiH. Đorđe je tada na poziv tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana, 2000. prisustvovao milenijumskom zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije iznenađen pozivom iz daleke zemlje.

– Mislim da je Aleksi to sjajan potez i da će time ne samo potvrditi, još jednom, koliko je dubok trag širom planete ostavio pokojni Đorđe Balašević, nego će i učvrstiti naše odnose sa Zambijom. To je svakako i svojevrsna promocija Novog Sada i Srbije. Čekamo ga sa dobrim vestima iz Zambije – kaže Vučević za Kurir.

Izvor: Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

YOU MAY LIKE