Connect with us

Amerika

AFERA NA POMOLU: Porodična firma guvernera Ilinoisa poseduje akcije u kompanijama koje testiraju na koronavirus!

Published

on

Republikanci u Ilinoisu veruju da bi guverner J. B. Pritzker mogao financijski profitirati od pandemije koronavirusa nakon izveštaja da investiciona firma njegove porodice ima udela u dve kompanije koje rade testove na zarazu.

Vođa republikanaca Tim Šnajder rekao je u izjavi za Foks Njuz da “Pritzker grupa” – porodična firma kojom upravljaju braća guvernera – „kontroliše kompanije koje prave milione od pandemije“ i pozvao je guvernera iz Demokrtske stranke da kaže kakav interes ima u ovoj firmi

“Budimo jasni – Guverner Pritzker i njegova porodica očito profitiraju od krize COVID-19, i to je strašno “, rekao je Šnajder.

Dve kompanije o kojima je reč su “PathGroup”, koja se bavi anatomskom, kliničkom i molekularnom patologijom, i “Cue Health”, kompanija za zdravstvenu zaštitu, u koju je finansirala kompanije braće Pritzker. Obe kompanije su nedavno najavile ili razvoj testova za detekciju COVID-19.

S druge strane, Pritzkerova administracija teži da proširi testiranje kao deo državnog plana postupnog ponovnog otvaranja.

Iako nijedna kompanija još nije dobila ugovor za obavljanje testiranja od države Ilinois, Cue Health je krajem marta je od savezne vlade dobila ugovor od 13 miliona dolara za izradu testa za koronavirus.

Pritzkerova kancelarija nije odgovorila na pitanja Foks Njuz-a, a guverner je u prošlosti tvrdio da je svu svoju finansijsku imovinu u tzv, “blind trust” kada je preuzeo funkciju. Pritzker dolazi iz ugledne poslovne porodice koja, između ostalog, poseduje i lanac hotela Hajat. Njegovo lično bogatstvo procenjeno je na oko 3,4 milijarde dolara.

Kritičari guvernera, međutim, tvrde da stavljanje finansija u “blind trust” takođe otežava utvrđivanje da li Pritzker ili njegova porodica imaju koristi od funkcije guvernera države Ilinois.

“Kompleksna priroda i neobična netransparentnost bogatstva guvernera onemogućavaju građanima Ilinoisa da saznaju da li guverner donosi odluke u najboljem interesu poreskih obveznika ili zbog njegovih ličnih finansijskih interesa”, rekao je Šnajder.

Izvor: Fox News Foto: Youtube

Advertisement