Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 8mph NW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
37°F
36°F
36°F
36°F
39°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

AFERA GODINE, KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV DIREKTORA I UREDNICE RTS! Fantomske emisije, milionski honorari, bahate ekskurzije do Beča… sve na račun građana Srbije!

Radio-televizija Srbije, iako ima 2.500 zaposlenih, proizvodi samostalno samo tri emisije, a ostale otkupljuje od privatnih produkcija, koje su u vlasništvu zaposlenih, odnosno nekih od najvećih medijskih zvezda javnog servisa!

Oni prodaju matičnoj kući projekte svojih produkcija za ozbiljne pare ili se pojavljuju kao voditelji u projektima drugih privatnih produkcija, koje RTS otkupljuje, otkrio je predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček. Na taj način iz javnog servisa se svake godine, po nekim procenama, spoljnim produkcijama plati iznos između 20 i 30 miliona evra.

Zato je Klanšček najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv Dragana Bujoševića, generalnog direktora, i Olivere Kovačević, urednice zabavnog programa.

RTS proizvodi samo tri emisije – “Slagalicu”, “Šarenicu” i “Ordinaciju”. Ostalo se kupuje od privatnih produkcija čiji su vlasnici zaposleni na RTS.

Iz dokumenata do kojih je Pištaljka došla vidi se da je najskuplja emisija kviz u privatnoj produkciji, za koji se godišnje izdvaja 55 puta više novca nego za dve najgledanije emisije u produkciji RTS.

Najgledanije emisije, prema izveštaju o radu javnog servisa za 2021, ipak su one u njihovoj sopstvenoj proizvodnji – “Šarenica”, “Slagalica”, “Beogradska hronika” i “Jutarnji program”. Za prve dve se izdvaja po 190.000 evra, a za “Beogradsku hroniku” i “Jutarnji program” zajedno svega 15.000 evra godišnje.

U izjavi za naš list Klanšček navodi i slučaj emisije “Jedan dobar dan”, za koju je RTS dao više od 14 miliona dinara za tri godine (2020, 2021. i 2022), a da nijedna epizoda nije emitovana. Plaćeni su prilozi spoljnim produkcijama, scenografija, honorar voditeljima…

– Zato sam podneo krivičnu prijavu protiv Bujoševića i Kovačevićeve zbog sumnje da su javni servis oštetili za više od 14 miliona dinara – ističe predsednik UO RTS.

Aneta Ivanović: Milion i po za seriju

Jedna od tih koja je zaposlena na RTS, a čije projekte preko privatne produkcije otkupljuje njena matična kuća je i Aneta Ivanović, urednica emisije “Šarenica”. Seriju “Pupin” radi “Atena”, njena produkcijska kuća, a odobreni budžet za ovu seriju je čak 1.500.000 evra.

Jovan Memedović: Dan snimanja “Potere” 1.100 evra

Jovan Memedović je takođe stalno zaposlen, ali, prema rečima Branislava Klanščaka, njegova emisija “Sasvim prirodno” ide preko produkcije “Montevideo”. Memedović dobija i 34.000 evra za 30 dana snimanja kviza “Potera”, koji se radi u privatnoj produkciji.

Kristina Radenković: Papreni kviz koji niko ne gleda

Voditeljka kviza “Stigni me ako znaš” Kristina Radenković dobija 15.900 evra za 10 dana snimanja. To je, recimo, vrlo zanimljivo jer se to snima na Košutnjaku, u našem studiju, naša je voditeljka, a mi imamo dogovor s “Filmingom” da oni to rade, tako da je to potpuno nejasno. Jedna “Slagalica”, koja je najgledanija, po epizodi košta 500 evra, dok ne baš mnogo gledani kviz “Stigni me ako znaš” košta 20.000 evra po epizodi, kaže Klanšček i dodaje da na sajtu “Filminga” stoji da imaju samo jednog zaposlenog.

Prema Klanščekovim rečima, isti je slučaj sa emisijom “Moja dedovina”, u produkciji “Serbike prodakšn”.

– Urednik je Milan Popović, voditelj RTS, a mi plaćamo njegovoj produkciji da proizvede za nas emisiju – objasnio je Klanšček.

Azdejković: Bezobrazluk, razbacuju se parama građana

Predrag Azdejković, član UO RTS, kaže da RTS ima 2.500 zaposlenih, a šta god da im kažete da treba da proizvedu odgovor je da nemaju kapaciteta.

– Podržavam podnošenje krivične prijave, to je bezobrazluk, to su pare građana Srbije. Previše je počelo da se razbacuje. Mi smo u decembru 2022. doneli etički kodeks, kojim je zabranjeno da zaposleni na RTS, gde primaju platu, rade za spoljnu produkciju čiji program se emituje na RTS – ističe Azdejković, kao i da se ovo pravilo ne primenjuje retroaktivno.

Neverovatna suma za “Raleta”

Srpski telegraf je ranije pisao da je RTS namenio neverovatnih 2,6 miliona evra za realizaciju samo jedne sezone serije “Lako je Raletu”, koja se, pride, snima u studiju! Prva sezona serije koja se snima po čuvenom američkom sitkomu “Svi vole Rejmonda” ima 40 epizoda, što znači, prostom računicom, da RTS za jednu epizodu planira da plati čak 65.000 evra! Na sve to, reakcije gledalaca na prvu epizodu su katastrofalne.

Urednik RTS iznajmljuje studio televiziji

A kako je klupko počelo da se odmotava, tako smo saznali i za bizaran slučaj da jedan od zaposlenih iznajmljuje studio za snimanje podkasta u programskoj celini, gde je on urednik!

– Taj podkast radi novinar koji nema nikakve veze s RTS. I ovo je jedan od klasičnih primera sukoba interesa zbog zloupotrebe odgovornih pozicija na RTS – otkrila je juče Tatjana Manojlović, novinarka ove medijske kuće.

Ona takođe tvrdi da su na RTS dobro plaćeni samo privilegovani novinari i urednici, koji imaju nerealno i nezasluženo visoke koeficijente i koji svaki mesec zbog svoje poslušnosti primaju varijabile koje iznose i do nekoliko stotina hiljada dinara.

Svi prozvani zaćutali

Pitanja su poslata Draganu Bujoševiću, Oliveri Kovačević, Aneti Ivanović, Jovanu Memedoviću i Kristini Radenković, ali niko od njih nije odgovorio.

Bujošević o trošku RTS-a na koncertu u Beču?!

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je da Državna revizorska institucija (DRI) sprovede vanrednu kontrolu poslovanja Radiotelevizije Srbije (RTS) u vezi navoda da je direktor Javnog servisa Dragan Bujošević, o trošku RTS, išao na koncert grupe Roling Stones u Beču.

BIRODI je saopštio da je 18. decembra prošle godine uputio zahtev RTS za slobodan pristup infomacijama od javnog značaja u vezi navodnog odlaska Bujoševića na taj koncert i ugovora po kom je novinaru Ivanu Radovanoviću isplaćen honorar od 234.000 dinara za tekst o koncertu, ali da do danas nije dobio odgovor Javnog servisa.

Izvor: Mediji Foto: Nova

YOU MAY LIKE